Flinke stijging NHG in 2024

Ondanks dat de gemiddelde aankoopprijs voor een woning in 2023 redelijk stabiel is gebleven, is de maximale hypotheek met Nationale Hypotheekgarantie, oftewel NHG, per 1 januari van dit jaar flink gestegen. Was dit in 2023 nog € 405.000, in 2024 is dit bedrag € 435.000. Dit betekent dat meer mensen de mogelijkheid krijgen een hypotheek met NHG af te sluiten. 

Groot pluspunt van een hypotheek met NHG is dat je beschikt over een vangnet wanneer je de hypotheek niet meer kunt betalen. Bijvoorbeeld wanneer je je baan kwijtraakt, bij een scheiding of wanneer je partner komt te overlijden. Kom je in een dergelijke situatie terecht, dan zal de organisatie achter NHG, samen met jou als woningeigenaar en de bank waar je je hypotheek hebt afgesloten, proberen te voorkomen dat je jouw woning moet verkopen. Mocht verkoop toch noodzakelijk zijn, dan zorgt NHG er onder bepaalde voorwaarden voor dat je geen restschuld overhoudt.

Eenmalige borgtochtprovisie
Kies je voor een hypotheek met NHG, dan zitten daar wel kosten aan verbonden. Je betaalt namelijk eenmalig een borgtochtprovisie van 0,6% van de totale hypotheek. Koop je bijvoorbeeld een woning van € 420.000, dan betaal je eenmalig € 2.520. Goed om te weten is dat je het bedrag dat je betaalt aan borgtochtprovisie mag aftrekken wanneer je aangifte doet voor de inkomstenbelasting.

Lagere hypotheekrente
Doordat de bank minder risico loopt wanneer je een hypotheek afsluit met NHG, is het voordeel dat je hypotheekrente lager is (gemiddeld 0,4 procent). Gaan we weer uit van een woning met een hypotheek van € 420.000, dan scheelt dat je in het eerste jaar al € 1.680 bruto aan hypotheekrente. Op die manier is de eenmalige borgtochtprovisie snel terugverdient.

Verduurzaming en NHG
Ben je van plan om een woning te kopen die je wilt verduurzamen? Dan ligt het maximale hypotheekbedrag met NHG nog hoger, namelijk op € 461.100. Bedenk je hierbij wel dat ook jouw inkomen, de taxatiewaarde van de woning en de hoogte van de hypotheekrente van invloed zijn op het maximale leenbedrag.

Laat je informeren
Hoewel een hypotheek met NHG vaak een verstandige keuze is, is iedere situatie uniek en vereist daarom een op maat gemaakte aanpak. Als Erkend Financieel Adviseur, ook wel bekend als Erkend Hypotheekadviseur, zijn wij gespecialiseerd in hypotheken en voorzien we je graag van passend advies. Neem gerust contact met ons op via 0348 - 41 03 02 of info@adviesvanaka.nl (mailto:info@adviesvanaka.nl) voor een vrijblijvende afspraak.

Flinke stijging NHG in 2024 Flinke stijging NHG in 2024