Extra leenruimte om je huis te verduurzamen

Ben je van plan om dit jaar jouw huidige woning energiezuiniger te maken? Of wil je een nieuw huis kopen en deze verduurzamen? Mogelijk kun je dan een hogere hypotheek afsluiten. Lees in dit artikel hoe het werkt en welke energiebesparende maatregelen in aanmerking komen.

Extra lenen voor energiebesparende maatregelen
Als eigenaar van een huis met energielabel A tot en met G heb je in 2024 de mogelijkheid om extra te lenen om je huis te verduurzamen. Heeft jouw woning energielabel A of B dan kun je € 10.000 extra lenen, bij de labels C en D € 15.000 en voor een woning met label E, F of G kun je zelfs € 20.000 extra lenen. Het energielabel na het verduurzamen heeft geen invloed op de hoogte van het leenbedrag. Het is ook toegestaan om het extra bedrag te lenen als de hypotheek hoger uitvalt dan de woningwaarde. Het gaat dan om maximaal 106% van de getaxeerde waarde na verduurzaming.

Aan de extra lening zitten wel enkele voorwaarden verbonden. Zo moet het bedrag binnen vijf jaar besteed worden en mag enkel gebruikt worden voor energiebesparende maatregelen. Het gaat dan om één of meerdere van de volgende maatregelen:

- HR-glas (minimaal HR ++)
- Energiezuinige kozijnen en deuren met minstens HR++ glas
- Dak-, gevel-, vloer- en leidingisolatie
- Warmtepomp 
- Zonnecellen
- Douchewarmte-terugwinningsysteem
- Energiezuinig ventilatiesysteem i.c.m. andere energiebesparende maatregelen

ISDE-subsidieregeling
Naast de mogelijkheid tot een hogere hypotheek om je huis te verduurzamen, kun je dit jaar ook weer gebruikmaken van de (verhoogde) ISDE-subsidieregeling, met een budget van € 600 miljoen. Deze regeling is onder andere van toepassing op specifieke warmtepompen, zonneboilers en maatregelen voor isolatie. Lees meer over deze subsidie op de website van RVO (https://www.rvo.nl/subsidies-financiering/isde).

Energielabel als factor bij maximale hypotheek
Vanaf 2024 wordt het energielabel van jouw huis - naast de factoren woningwaarde, inkomen en hypotheekrente - meegenomen bij het vaststellen van de maximale hypotheek. Hoe gunstiger, hoe meer je kunt lenen. Deze regel geldt voor woningen met minimaal energielabel D.

Benieuwd wat jij kunt lenen?
Al deze veranderingen maken het vaststellen van je maximale hypotheek er niet makkelijker op. Gelukkig kunnen wij je helpen. Als Erkend Financieel Adviseur, ook wel bekend als Erkend Hypotheekadviseur, zijn wij gespecialiseerd in hypotheken en op de hoogte van de huidige regelgeving. Wil je meer inzicht in jouw mogelijkheden? Neem dan vrijblijvend contact met ons op via 0348 - 41 03 02 of stuur een mail naar info@adviesvanaka.nl (mailto:info@adviesvanaka.nl).

Extra leenruimte om huis te verduurzamen Extra leenruimte om huis te verduurzamen