Geldzaken voor de toekomst

Pensioensparen vs hypotheek aflossen

Wanneer het gaat om de financiën voor je oude dag, is de vraag of je beter je hypotheek kunt aflossen of dat je juist meer geld opzij moet zetten voor je pensioen. Het nieuwe pensioenstelsel brengt verandering met zich mee: de garantie van een vast pensioeninkomen verdwijnt. Hierdoor kan je pensioeninkomen per jaar verschillen. In dat geval kan het een voordeel zijn als je geen hypotheeklasten meer hebt.

Overwaarde benutten
Maar is het volledig aflossen van je hypotheek wel de slimste keuze? Hiermee zet je namelijk kapitaal vast in je woning, waardoor je het niet meer kunt gebruiken voor andere dingen. Er zijn echter alternatieven waarmee je de overwaarde van je woning kunt benutten, zonder dat je je woning hoeft te verkopen. Diverse banken bieden producten aan die je op ieder gewenst moment kunt gebruiken, onafhankelijk van de wettelijke AOW-leeftijd.

Fiscale gevolgen van hypotheekaflossing
Een belangrijk nadeel van (bijna) volledige hypotheekaflossing is de toename van belastingdruk, vanwege de ’Wet Hillen’. Door deze wet moet je jaarlijks een hoger eigenwoningforfait bij je inkomen optellen. Dit leidt tot hogere inkomstenbelasting.

Extra pensioensparen
In plaats van het aflossen van je hypotheek, kun je ervoor kiezen om extra geld voor je pensioen te sparen. Dit is vooral interessant als je nog enige tijd hebt voor je pensioen. Bovendien kun je tegenwoordig op een fiscaal voordelige manier meer geld opzij zetten.

Rendement van een pensioenspaarpot
Een pensioenspaarpot, zoals een lijfrente, heeft op de lange termijn vaak een hoger rendement dan hypotheekaflossing. Bereik je al snel je AOW-leeftijd, dan is het rendement aanzienlijk lager. Houd er rekening mee dat je geld uit je pensioenspaarpot pas kunt opnemen zodra je je pensioenleeftijd hebt bereikt.

Maatwerk voor je financiële toekomst
De meest ideale aanpak voor een financieel zorgeloze oude dag varieert per persoon en per situatie. Heb je hier vragen over of hulp nodig bij het maken van de juiste keuze? Neem dan contact met ons op. Als Erkend Financieel Adviseur kunnen wij je meer inzicht geven in je financiële situatie na je pensioen, zodat je zowel voor nu als voor de toekomst weloverwogen beslissingen kunt nemen. Neem vrijblijvend contact met ons op via info@adviesvanaka.nl (mailto:info@adviesvanaka.nl) of bel naar 0348 - 41 03 02.

Pensioensparen vs hypotheek aflossen Pensioensparen vs hypotheek aflossen