Wel of geen woonlastenverzekering?

Een woonlastenverzekering kan van pas komen wanneer je inkomen plotseling daalt door werkloosheid of arbeidsongeschiktheid en je daardoor moeite hebt om je hypotheek of huur te betalen. Met deze verzekering ontvang je eenmalig of periodiek een bedrag waarmee je een deel van je maandelijkse lasten kunt dekken. Wanneer is het verstandig om deze verzekering af te sluiten en waar moet je rekening mee houden?

Niet altijd noodzakelijk
Een woonlastenverzekering is zeker niet altijd noodzakelijk. Bijvoorbeeld wanneer je voldoende spaargeld hebt, het inkomen van je partner hoog genoeg is om samen van rond te komen of wanneer er andere kosten zijn waar je gemakkelijk op kunt besparen. Soms is het mogelijk om via je werkgever een collectieve verzekering af te sluiten of ben je daarvoor al standaard verzekerd. Bovendien zijn er ook overheidsuitkeringen, zoals de WIA en WW, als financieel vangnet beschikbaar.

Wanneer is het wel nodig?
Wanneer je verwacht dat de bestaande voorzieningen bij werkloosheid of arbeidsongeschiktheid niet voldoende zullen zijn, dan is het afsluiten van een woonlastenverzekering een optie. Daarbij heb je de keuze voor uitkering bij werkloosheid, arbeidsongeschiktheid of bij beide situaties. Houd er wel rekening mee dat de periodieke uitkering na de afgesproken periode stopt.

Premie en voorwaarden
De premie voor een woonlastenverzekering betaal je maandelijks. De hoogte hangt onder andere af van het verzekerde bedrag en wanneer je het geld bij werkloosheid of arbeidsongeschiktheid wilt ontvangen; direct of pas na enkele maanden of een jaar. Voordat je een woonlastenverzekering afsluit, dien je een medische verklaring in te vullen. Op basis daarvan kan de verzekeraar de hoogte van de premie bepalen of besluiten om je te weigeren. Houd er rekening mee dat de voorwaarden vaak strikt zijn, bijvoorbeeld als het gaat om het uitkeren bij arbeidsongeschiktheid door psychische klachten.

Laat je adviseren!
Een woonlastenverzekering is een complex product. Het is verstandig om hierover te praten met een expert voordat je een woonlastenverzekering afsluit. Als Erkend Financieel Adviseur kunnen wij je hierbij helpen. Bel ons op 0348 - 41 03 02 of mail naar info@adviesvanaka.nl.

Woonlastenverzekering (1) Woonlastenverzekering (1)