Nieuwe pensioenwet treedt in werking op 1 juli a.s.

Op 1 juli 2023 treedt de Wet toekomst pensioenen (Wtp) in werking, waarbij je als werkgever tot 1 januari 2028 de tijd hebt om je pensioenregeling aan te passen aan de nieuwe voorschriften. Deze nieuwe wetgeving brengt drie belangrijke veranderingen met zich mee.

Vaste premie
Het nieuwe pensioenstelsel hanteert een vaste premie, wat het bedrag is dat je werknemer betaalt. De wettelijk vastgestelde maximale premie bedraagt 30 procent van het inkomen van je werknemer. Het pensioenfonds bepaalt de precieze hoogte van de premie binnen het nieuwe pensioenstelsel. Dit doet zij op basis van de deelnemers en het verwachte rendement.

Flexibelere pensioenuitkering
Het behaalde rendement op ingelegde premies bepaalt de hoogte van de pensioenuitkering. Pensioenfondsen krijgen hierdoor meer vrijheid om uitkeringen te indexeren, aangezien ze niet langer grote reserves hoeven aan te houden. In tijden dat de economie slecht draait, kunnen premies ook gemakkelijker worden verlaagd.

Persoonlijk en meer inzicht
Iedere werknemer krijgt meer inzicht in de volledigheid van zijn of haar pensioenpot en het behaalde rendement daarop. Ook zal er per leeftijdsgroep verschillend worden belegd, waarbij de belegging voor jongeren meer risico heeft en voor ouderen minder risico. Rendement en zekerheid zijn hierdoor essentiële aspecten van het nieuwe pensioenstelsel.

Iedereen dient uiterlijk op 1 januari 2028 volledig klaar te zijn voor deze veranderingen. Dit houdt in dat je een periode van 4,5 jaar beschikbaar hebt om je pensioenregeling aan te passen.

Nieuwe pensioenwet Nieuwe pensioenwet