Herken en voorkom psychisch verzuim

Wist je dat bij een derde van het langdurige ziekteverzuim in Nederland (verzuim langer dan zes weken) psychische klachten de oorzaak zijn? Denk hierbij aan een overspannen werknemer of een werknemer met een burn-out. Maar ook een depressie of posttraumatische stressstoornis (oftewel PTSS) kunnen de oorzaak zijn. Psychisch verzuim is dan ook een groeiend probleem voor veel bedrijven en is in de meeste branches zelfs beroepsziekte nummer 1. Hoe herken en voorkom je psychische oorzaken tijdig?

Herken (werk)stress
(Werk)stress is een belangrijke veroorzaker van psychische klachten. Het kan daarnaast ook lichamelijke klachten veroorzaken. Signalen die kunnen wijzen op (werk)stress zijn: prikkelbaarheid, moeite hebben met het houden van overzicht, vermoeidheid en verminderde productiviteit. Wanneer je als werkgever tijdig signalen van (werk)stress bij je werknemer herkent, kunnen jullie samen zoeken naar een oplossing en zo langdurig ziekteverzuim voorkomen.

Psychosociale arbeidsbelasting (PSA)
Discriminatie, pesten, agressie, geweld en seksuele intimidatie zijn allerlei voorbeelden van psychosociale arbeidsbelasting. Ook werkdruk speelt hierin een belangrijke rol. Merk je dat er binnen jouw bedrijf sprake is van één van deze vormen van psychosociale arbeidsbelasting, grijp dan zo snel mogelijk in. Als werkgever heb je sowieso een wettelijke verplichting om iedere vorm van intimidatie en discriminatie aan te pakken.

Zorg voor een veilige werkomgeving en werkplezier
In de Arbowet staat dat je als werkgever voor een veilige werkomgeving moet zorgen. Dit houdt ook in dat je probeert alle mogelijke oorzaken van psychisch verzuim weg te nemen en een werkomgeving creëert waar werknemers zich prettig voelen. Deze tips kunnen hierbij helpen:
- Laat je werknemers duidelijk weten dat jouw deur openstaat bij eventuele problemen.
- Geef aan dat medewerkers bij eventuele problemen de mogelijkheid hebben om naar een bedrijfsarts of andere arbeidsdeskundige te gaan. Vraag zelf niet naar medische details.
- Stel een vertrouwenspersoon aan waarbij werknemers terecht kunnen.
- Verhoog het werkplezier van je werknemers. Uit onderzoek blijkt namelijk dat dit de beste manier is om ziekteverzuim te voorkomen.

Voorkom hoge kosten met een ziekteverzuimverzekering
Langdurig ziekteverzuim kan hoge kosten met zich meebrengen. Denk aan het verplicht doorbetalen van loon bij ziekte. Daarnaast is er ook risico op verlies in omzet, extra loonkosten door vervanging en kosten voor begeleiding bij verzuim. Het is daarom verstandig om een ziekteverzuimverzekering af te sluiten. Meer weten over dit onderwerp of een verzekering afsluiten? Bel ons vrijblijvend op 0348 - 41 03 02 of stuur een mail naar info@adviesvanaka.nl. Wij adviseren je graag!

Herken en voorkom psychisch verzuim Herken en voorkom psychisch verzuim