Waarom een overlijdensrisicoverzekering bij een hypotheek verstandig kan zijn

Sinds een aantal jaar is het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering bij een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) niet meer verplicht. Daarnaast stellen de meeste hypotheekverstrekkers ook bij een hypotheek zonder NHG een overlijdensrisicoverzekering niet meer - of alleen onder bepaalde voorwaarden - verplicht. Toch kan het afsluiten van zo’n verzekering wel verstandig zijn. We leggen je uit waarom.

Je staat er liever niet bij stil, maar toch is het goed om erover na te denken. Stel, je koopt samen met je partner een woning. Ruim voor de einddatum van de hypotheek komt één van de twee te overlijden. Blijft er dan genoeg inkomen en/of spaargeld over, waarmee de achterblijvende partner de hypotheeklasten kan betalen? En hebben jullie misschien ook kinderen? Moet de achterblijvende partner dan minder of misschien juist meer gaan werken en gebruikmaken van extra kinderopvang? Blijven de lasten ook dan betaalbaar?

Wanneer je een overlijdensrisicoverzekering hebt afgesloten, keert deze geldt uit wanneer één van de twee partners komt te overlijden, bijvoorbeeld voor het aflossen van de hypotheek. Op deze manier worden de toekomstige hypotheeklasten voor de partner die achterblijft verlaagd en de financiële pijn van andere lasten verlicht.

Laat je adviseren
Als Erkend Hypotheekadviseur kunnen wij jou helpen om een goede afweging te maken tussen het wel of niet afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering. Zo kijken we bijvoorbeeld of er sprake is van partnerpensioen en of dit genoeg is om de hypotheeklasten te kunnen blijven voldoen. Ga je samenwonen zonder getrouwd te zijn of zonder geregistreerd partnerschap? Ook dan denken we graag met je mee.

Overlijdensrisicoverzekering bij afsluiten hypotheek Overlijdensrisicoverzekering bij afsluiten hypotheek