Kun jij als ondernemer profiteren van loonkostenvoordelen?

Wist je dat je als ondernemer mogelijk kunt profiteren van loonkostenvoordelen, oftewel LKV? Met deze voordelen kun je besparen op je kosten voor personeel. De vergoeding en looptijd verschilt per situatie, maar kan oplopen tot € 3,05 per verloond uur, met een maximaal bedrag van € 6.000,- per jaar en een maximale looptijd van 3 jaar.

Wanneer kun je hier gebruik van maken?
- Wanneer een huidig personeelslid een arbeidsbeperking oploopt en zijn/haar werk (gedeeltelijk) weer kan oppakken en/of een andere functie gaat vervullen binnen jouw bedrijf;
- Wanneer je een nieuw personeelslid aanneemt met een arbeidsbeperking;
- Wanneer je een nieuw personeelslid aanneemt van boven de 56 jaar die uit een uitkeringssituatie komt;
- Wanneer je een nieuw personeelslid aanneemt die in het doelgroepregister banenafspraak van het UWV staat of met een scholingsbelemmering.

Hoe vraag je LKV aan?
Via de aangifte loonbelasting dien je een verzoek in bij de Belastingdienst. Hierin geef je per personeelslid aan of je van een loonkostenvoordeel gebruikmaakt. Daarnaast dient het betreffende personeelslid bij de gemeente of het UWV een doelgroepverklaring aan te vragen.

De hoogte van de vergoeding hangt af van het dienstverband van het personeelslid. Op basis van jouw verzoek berekent het UWV het totale loonkostenvoordeel, waarna de Belastingdienst dit bedrag na afloop van het kalenderjaar aan je uitbetaalt.

Loonkostenvoordelen Loonkostenvoordelen