Arbeidsongeschiktheidsverzekering vs Broodfonds

Wat past bij jouw situatie?

Wanneer je zelfstandig ondernemer bent, kan het grote gevolgen hebben wanneer je arbeidsongeschikt raakt door ziekte of een ongeval. Je ontvangt dan namelijk geen (gedeeltelijke) loondoorbetaling zoals bij een baan in loondienst. Om zeker te zijn van inkomen kun je een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) afsluiten. Deze biedt naast inkomen, ook hulp om weer te starten met werken, zoals met het aanpassen van je werkplek.

Naast een AOV is het ook mogelijk om je aan te sluiten bij een Broodfonds of soortgelijke constructie. Een Broodfonds bestaat uit een groep van zo’n 20 tot 50 ondernemers die elkaar financiële steun geeft wanneer iemand tijdelijk niet kan werken door arbeidsongeschiktheid. Word je ziek dan ontvang je maandelijks een bijdrage van ieder lid, dat tezamen jouw inkomen vormt. De hoogte van dit inkomen hangt af van het bedrag dat je bij de start hebt gekozen.

Belangrijke verschillen
- Uitkeringsduur: Een AOV keert uit zolang je arbeidsongeschikt bent, met als uiterste de vastgelegde eindleeftijd. Bij een Broodfonds krijg je maximaal 2 jaar een financiële bijdrage.
- Uitkeringshoogte: De uitkeringshoogte van een Broodfonds of soortgelijke constructie sluit aan bij schenkingsvrijstelling van de Belastingdienst. Hierdoor is het maximum bedrag van de uitkering circa € 2.500,-. Voor een AOV bepaal je zelf het bedrag waarvoor je je verzekert, maar mag niet hoger zijn dan 90% van je gemiddelde inkomen dat je verdiende in de afgelopen 3 jaar.
- Fiscale aftrekbaarheid: een bijdrage vanuit het Broodfonds is niet fiscaal aftrekbaar, omdat deze niet belast wordt. Over de uitkering van de AOV betaal je inkomstenbelasting. De premie voor de AOV is tevens aftrekbaar.

Meer weten?
Meer weten over dit onderwerp? Als onafhankelijk adviseur helpen we je graag om de verschillende risico’s voor jouw persoonlijke situatie in kaart te brengen. Bel of mail ons voor een vrijblijvende afspraak.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering vs Broodfonds Arbeidsongeschiktheidsverzekering vs Broodfonds