Beroeps­aansprakelijk­heids­verzekering (BAV), waarom?

Een beroepsfout van jou of een van je werknemers kan vervelende gevolgen hebben. Als je klant jou aansprakelijk stelt voor de schade kan dat je veel geld kosten. Gelukkig is er een beroeps­aansprakelijk­heids­verzekering (BAV). Zo werkt het.

Beroeps­aansprakelijk­heids­verzekering, voor wie?

Een beroeps­aansprakelijk­heids­verzekering (BAV) is er voor zzp’ers en bedrijven die regelmatig advies geven. Een BAV is met name nuttig voor ondernemers in de zakelijke dienstverlening. Denk bijvoorbeeld aan de volgende beroepsgroepen:

-Accountants
-Administratiekantoren en belastingadviseurs
-Adviesbureaus, organisatieadviseurs en consultants
-Advocaten
-Assurantietussenpersonen
-Architecten
-Ingenieurs
-ICT-specialisten
-Notarissen
-Ziekenhuizen
-ZZP’ers

Wat is een beroepsfout?

Een beroepsfout is meestal een verkeerd advies of een verkeerde administratieve handeling waardoor een klant financiële schade oploopt.

Drie voorbeelden:

1. Je bent belastingadviseur
Je vraagt voor een klant te laat uitstel aan voor zijn btw-aangifte. De betaling is te laat en er volgt een betaalverzuim­boete. Wie gaat die boete betalen? De klant stelt jou aansprakelijk.

2. Je bent ICT-specialist
Je maakt software voor de webshop van een klant. Er blijkt echter een fout in de software te zitten, waardoor bestellingen niet doorkomen. De klant loopt hierdoor een dag omzet mis. Je wordt hiervoor aansprakelijk gesteld.

3. Je bent advocaat
Je stelt een contract op voor een cliënt. Je vergeet een belangrijke clausule. Je cliënt leidt hierdoor financiële schade. Er volgt een forse schadeclaim.

Voor sommige beroepsgroepen is een BAV verplicht, bijvoorbeeld voor juristen. 

Welke schade wordt gedekt door een BAV?

Een beroeps­aansprakelijk­heids­verzekering geeft jou dekking tegen schadeclaims van klanten en opdrachtgevers.

Het gaat daarbij meestal om zuivere vermogensschade die zij hebben geleden. Denk aan het verlies van omzet, verlies van marktaandeel en kosten in verband met vertraging.

Met een BAV ben je grotendeels verzekerd voor de kosten van verweer, rechtsbijstand en de kosten die je maakt om de schade te verminderen of voorkomen.

Het gaat om schade die is veroorzaakt door jouw bedrijf. Hieronder vallen fouten van alle bestuurders, vast personeel, oproepkrachten, uitzendkrachten en stagiair(e)s.

Verschil BAV en AVB

Naast een beroeps­aansprakelijk­heids­verzekering (BAV) is er ook een aansprakelijkheids­verzekering voor bedrijven (AVB). Wat is het verschil?

Een BAV dekt vermogensschade (financieel nadeel).

Een AVB dekt schade aan personen (letsel) en zaken (bezittingen).

Wanneer je beide verzekeringen afsluit ben je goed verzekerd tegen schade door fouten van jou of een van je werknemers.

Uitzondering

Voor ondernemers met technische beroepen (zoals architecten) zijn er beroeps­aansprakelijk­heids­verzekeringen die ook letselschade dekken als gevolg van een beroepsfout. Dus schade aan personen.

Is een beroeps­aansprakelijk­heids­verzekering verplicht?

Voor bepaalde beroepsgroepen is het wettelijk verplicht om een beroeps­aansprakelijk­heids­verzekering te hebben. Advocaten moeten bijvoorbeeld verplicht een beroeps­aansprakelijk­heids­verzekering afsluiten om hun beroep uit te mogen voeren.

Daarnaast kan een beroepsorganisatie, branchevereniging of opdrachtgever je verplichten om een beroeps­aansprakelijk­heids­verzekering te hebben.

Steeds vaker eisen opdrachtgevers dat bedrijven en zzp’ers die zij inhuren hun aansprakelijkheid zelf verzekeren voordat ze bij hen aan de slag kunnen. Zo eisen overheden (bij aanbestedingen) en bemiddelingsbureaus vaak dat je een eigen BAV hebt.

Wat kost een beroeps­aansprakelijk­heids­verzekering?

Een beroeps­aansprakelijk­heids­verzekering kost je waarschijnlijk ergens tussen de 30 en 100 euro per maand. De exacte kosten zijn afhankelijk van vier factoren, je:

1. beroep

2. omzet

3. verzekerde bedrag

4. eigen risico

Voor de meeste beroepsgroepen moet je denken aan prijzen vanaf 400 euro per jaar. Bekijk actuele premievoorbeelden van een management adviesbureau en een reclamebureau.

Pakketkorting

Bij veel verzekeraars kun je korting krijgen als je deze verzekering combineert met andere zakelijke verzekeringen. Met een verzekeringspakket bespaar je al snel tot 10 procent op de totale kosten. Kijk goed naar de voorwaarden

De voorwaarden kunnen per verzekeraar verschillen. Kijk dus goed naar de voorwaarden voor je een beroeps­aansprakelijk­heids­verzekering kiest.

Hoogte eigen risico

Check bijvoorbeeld de hoogte van het eigen risico en in welke gevallen dit eigenrisicobedrag aangesproken wordt. Voor kosten van verweer en rechtsbijstand geldt vaak geen eigen risico.

Bekijk ook de lijst van uitsluitingen in de aanvullende voorwaarden, om te zien wat er niet verzekerd is. Het is slim om de hulp in te roepen van een onafhankelijke verzekerings­adviseur. Die kent de voorwaarden per verzekeraar en kan samen met jou de beste opties voor je bedrijf selecteren.

Vraag en antwoord

Wat is een BAV?BAV staat voor beroeps­aansprakelijk­heids­verzekering. Een BAV dekt vermogensschade (financieel nadeel) door beroepsfouten van jou en je werknemers. Bijvoorbeeld als je klant omzet misloopt door een verkeerd advies van jouw bedrijf.

Wanneer heb ik een beroeps­aansprakelijk­heids­verzekering nodig?Als jij en je werknemers regelmatig zakelijk advies geven, is een beroeps­aansprakelijk­heids­verzekering (BAV) aan te raden. Een BAV is met name nuttig voor ondernemers in de zakelijke dienstverlening, zoals accountants, advocaten, architecten en ICT-specialisten. 

Wat kost een beroeps­aansprakelijk­heids­verzekering?De kosten van een beroeps­aansprakelijk­heids­verzekering zijn volledig afhankelijk van jouw wensen en bedrijfssituatie: je branche, bedrijfstype, de beroepen van je werknemers, je jaaromzet en het verzekerde bedrag. Ontvang een prijs voor jouw bedrijf: vraag een offerte aan.

 

Bron: Ondernemen met Personeel

Aka_Beroeps_aansprakelijk_heids_verzekering-BAV Aka_Beroeps_aansprakelijk_heids_verzekering-BAV