NOW vervangt werktijdverkorting

Het coronavirus heeft grote gevolgen voor ondernemers in de horeca. Hoe kun je de financiële impact verkleinen? Een van de opties is het Noodfonds Overbrugging Werkgelegenheid (NOW), dat tijdelijk in de plaats komt van de werktijdverkorting.

Heb je tijdelijk minder werk door bijzondere omstandigheden? Dan kun je voor je personeel NOW aanvragen. Hoe werkt dat precies? En wat zijn de aandachtspunten in de horeca?

Noodfonds Overbrugging Werkbehoud (NOW)

Door de gevolgen van het coronavirus wordt de tijdelijke maatregel Noodfonds Overbrugging voor Werkbehoud (NOW) ingezet in plaats van de Werktijdverkorting.

NOW vergoedt de loonkosten tot een maximum van 90 procent als er sprake is van meer dan 20 procent omzetverlies vanaf 1 maart 2020. NOW geldt ook voor werknemers met een flexibel contract, zoals oproepkrachten.

Omzetverlies

Hoeveel procent van jouw loonkosten wordt vergoed, hangt af van je omzetverlies. Zo ontvang je bij 100 procent omzetverlies, 90 procent van je loonkosten. Heb je 50 procent omzetverlies, dan krijg je een tegemoetkoming van 45 procent van de loonsom.

Eenmalig verlengen NOW

Je kunt NOW direct benutten voor een periode van drie maanden. Daarna kun je eenmalig verlengen voor opnieuw drie maanden. Je mag dan in deze periode geen personeel ontslaan vanwege bedrijfseconomische redenen. Je moet de lonen gewoon doorbetalen.

Tip

Binnenkort kun je NOW aanvragen. Lees meer over het Noodfonds (NOW) op de website van de Rijksoverheid.

Werktijdverkorting in de horeca

Werktijdverkorting is het tijdelijk verkorten van de werktijd van je werknemers. Het moet gaan om ’buitengewone omstandigheden’ die niet tot het normale ondernemersrisico behoren.

Sommige calamiteiten vallen buiten het reguliere ondernemersrisico, denk hierbij aan een natuurbrand, oorlog of een overstroming. Of de uitbraak van een epidemie of pandemie, zoals het coronavirus.

Compensatie voor de loonkosten

Als jij met zo’n situatie te maken hebt, kun je voor je werknemers een tijdelijke WW-uitkering aanvragen bij het UWV voor de uren die zij niet werken.

Door tijdelijk minder loon te betalen, beperk je de financiële schade voor je bedrijf. Je werknemers krijgen door de aanvulling van de WW-uitkering hun volledige loon doorbetaald.

Werktijdverkorting horeca aanvragen?

Als je bedrijf getroffen wordt door bijzondere omstandigheden, kunnen je werknemers een tijdelijke WW-uitkering wegens werktijdverkorting krijgen.

Je vraagt dan bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) om een vergunning voor werktijdverkorting (Tijdelijk dus niet beschikbaar ivm het coronavirus. Binnenkort kun je een aanvraag doen voor het noodfonds NOW).

Voor werktijdverkorting gelden twee voorwaarden:

1, Je bedrijf is getroffen door een bijzondere situatie die niet onder het normale ondernemersrisico valt.

2, Je verwacht minstens 20 procent minder omzet door deze omstandigheden voor een periode van minimaal 2 tot maximaal 24 weken.

Let op

Je moet de aanvraag goed onderbouwen: maak duidelijk waarom er geen of minder werk is voor de specifieke werknemer.

Er geldt een eigen risico van 2 weken.

De vergunning is 6 weken geldig, daarna wordt de situatie opnieuw beoordeeld. De werktijdverkorting heeft een maximum van 24 weken. De vergunning kan dus drie keer verlengd worden. 

 

Aanmelden UWV

Als het ministerie van SZW de vergunning voor werktijdverkorting toekent en je deze hebt ontvangen, geef je dit direct door aan het UWV. Wordt je vergunning na 6 weken verlengd door het ministerie van SZW? Dan hoef je dit niet opnieuw aan het UWV te melden.

Tijdelijke WW-uitkering aanvragen?

Duurt de periode van omzetschade langer dan zes weken? Dan kun je na afloop van de vergunningsperiode (6 weken) ook een tijdelijke WW-uitkering wegens werktijdverkorting aanvragen voor je werknemer(s).

Dit doe je dus in de zevende week nadat je de vergunning hebt gekregen. Het UWV vergoedt achteraf de niet-gewerkte uren tijdens de vergunningsperiode. Let op: dit geldt alleen voor de uren waarvoor je een vergunning hebt.

Let op!

Voor oproepkrachten met een nulurencontract, payrollkrachen en uitzendkrachten kun je geen werktijdverkorting aanvragen.

Voor zieke werknemers die al ziek waren voordat de vergunningsperiode inging, kun je geen tijdelijke WW-uitkering aanvragen. Wordt de werknemer ziek tijdens de vergunningsperiode? Dan loopt zijn tijdelijke WW-uitkering door.

Loon doorbetalen bij werktijdverkorting?

Bij werktijdverkorting betaal je het volledige loon gewoon door aan je werknemers. Het UWV keert de WW-uitkering aan jou uit. Je hebt daardoor dus tijdelijk minder loonkosten.

Bekijk vooraf goed of er in je cao of arbeidsovereenkomst afspraken over werktijdverkorting zijn opgenomen. In de horeca-cao staan geen afwijkende regels over werktijdverkorting.

Tip

Op de website van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) vind je meer informatie over werktijdverkorting in de horeca.

Werktijdverkorting, gevolgen voor je personeel?

Financieel merken je werknemers er niets van, je betaalt het loon gewoon door. Wel zijn je medewerkers plotseling uitkeringsgerechtigd en vallen ze onder de regels van het UWV.

Dat houdt in dat werknemers met een tijdelijke WW-uitkering – net als mensen met een reguliere WW-uitkering – in deze periode alle belangrijke wijzigingen in hun situatie moeten doorgeven aan het UWV. Denk hierbij aan ziekte, vakantie of andere inkomsten.

Tips

Het ministerie van SZW heeft een speciale pagina opgesteld over de gevolgen van het coronavirus voor werkgevers en werknemers. Lees bijvoorbeeld de veelgestelde vragen over het coronavirus.

Op de website van KHN kun je meer lezen over de gevolgen van het coronavirus voor de horeca.

 

Bron: Ondernemen met Personeel

AKA_Now regeling AKA_Now regeling