Door Coronavirus minder werk voor je personeel?

Als je door bijzondere omstandigheden, zoals het coronavirus, tijdelijk minder werk voor je personeel hebt, kun je voor je werknemers werktijdverkorting aanvragen. Je vraagt dan voor hen over de uren die zij niet werken een tijdelijke WW-uitkering aan.

Coronavirus, 5 tips voor werkgevers

Het coronavirus heeft momenteel grote impact op de economie en daarmee op de financiële situatie van veel bedrijven.

Los van de economische schade, zorgt dit virus er ook voor dat je extra alert moet zijn op de gezondheid van je werknemers. Als werkgever ben je namelijk altijd verantwoordelijk voor een veilige werkomgeving. Dit zijn de belangrijkste tips voor werkgevers:

1. Leg je medewerkers uit wat de symptomen van het virus zijn en welke beschermende (hygiëne)maatregelen ze kunnen nemen. Zorg dat je voldoende papieren zakdoekjes en handgels beschikbaar hebt. Mondkapjes zijn niet nodig, het RIVM adviseert dit alleen voor medisch personeel. 

2. Als een werknemer ziek wordt op vakantie en vanwege het coronavirus in quarantaine moet blijven, ben je als werkgever verplicht het loon door te betalen en de vakantiedagen te compenseren.

3. Reist er een medewerker vanuit een risicogebied naar huis, dan kun je in overleg besluiten om hem uit veiligheidsoverwegingen eerst twee weken thuis laten werken.

4. Veel bedrijven verbieden hun personeel af te reizen naar risicogebieden. Gaat er een werknemer op eigen risico op vakantie naar zo’n gebied, dan ben je hier als werkgever niet verantwoordelijk voor.

5. Voor elke werkplek geldt dat een protocol van de GGD in werking treedt als er door contacten van de werknemers een kans op besmetting op de werkplek bestaat. Het sluiten van het kantoor kan dan een maatregel zijn.

Het ministerie van SZW heeft een speciale pagina opgesteld over de gevolgen van het coronavirus voor werkgevers en werknemers. Lees bijvoorbeeld de veelgestelde vragen over het coronavirus.
 

Werktijdverkorting, wat is het?

Werktijdverkorting is het tijdelijk verkorten van de werktijd van je werknemers in verband met buitengewone omstandigheden die niet tot het normale ondernemersrisico behoren.

Je vraagt dan voor je medewerkers voor de uren die zij niet werken een tijdelijke WW-uitkering bij het UWV aan.

Door tijdelijk minder loon te betalen, beperk je de financiële schade en je werknemers krijgen door de aanvulling van de WW-uitkering toch hun loon volledig doorbetaald.
 

Wanneer heb je recht op werktijdverkorting?

Ondernemers kunnen werktijdverkorting aanvragen als er door bijzondere omstandigheden tijdelijk minder of geen werk is voor medewerkers.

Sommige calamiteiten vallen buiten het reguliere ondernemersrisico, denk hierbij aan een natuurbrand, oorlog of een overstroming. Of de uitbraak van een epidemie, zoals de varkenspest of het coronavirus.
 

Werktijdverkorting aanvragen, hoe?

Als je bedrijf getroffen wordt door het coronavirus - bijvoorbeeld omdat de export vanuit risicogebied China stilligt - en je minder werk hebt voor je personeel, kunnen de betreffende werknemers een tijdelijke WW-uitkering wegens werktijdverkorting krijgen.

Hiervoor vraag je bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) een vergunning voor werktijdverkorting aan. Daarvoor moet je wel aan de volgende twee voorwaarden voldoen:

Je bedrijf is getroffen door een bijzondere situatie die niet onder het normale ondernemersrisico valt.

Je verwacht door deze omstandigheden voor een periode van minimaal 2 tot maximaal 24 weken minstens 20 procent minder omzet.

Let op: Er geldt een eigen risico van 2 weken.

De vergunning is 6 weken geldig, daarna wordt de situatie opnieuw beoordeeld. De werktijdverkorting heeft een maximum van 24 weken. De vergunning kan dus drie keer verlengd worden.

Aanmelden UWV

Als het ministerie van SZW de vergunning voor werktijdverkorting toekent en je deze hebt ontvangen, geef je dit direct door aan het UWV. Wordt je vergunning na 6 weken verlengd door het ministerie van SZW? Dan hoef je dit niet opnieuw aan het UWV te melden.
 

Hoe vraag je een tijdelijke WW-uitkering aan?

Als je aan het UWV hebt doorgegeven dat je een vergunning voor werktijdverkorting hebt ontvangen, kun je na afloop van de vergunningsperiode (6 weken) een tijdelijke WW-uitkering wegens werktijdverkorting voor de betreffende werknemers aanvragen.

Dit doe je dus in de zevende week nadat je de vergunning hebt gekregen. Het UWV vergoedt achteraf de niet-gewerkte uren tijdens de vergunningsperiode. Let op: dit geldt alleen voor de uren waarvoor je een vergunning hebt.

Uitzonderingen

Voor oproepkrachten met een nulurencontract en uitzendkrachten kun je geen werktijdverkorting aanvragen.

Voor zieke werknemers die al ziek waren voordat de vergunningsperiode inging, kun je geen tijdelijke WW-uitkering aanvragen. Wordt de werknemer ziek tijdens de vergunningsperiode? Dan loopt zijn tijdelijke WW-uitkering door.
 

Wat is het gevolg voor jou als werkgever?

Je betaalt het volledige loon gewoon door aan je werknemers, het UWV keert de tijdelijke WW-uitkering aan jou uit. Je hebt dus tijdelijk minder loonkosten.

Bekijk vooraf goed of er in je cao of arbeidsovereenkomst afspraken over werktijdverkorting zijn opgenomen.
 

Wat zijn de gevolgen voor je personeel?

Financieel merken je werknemers er niets van, je betaalt het loon gewoon door. Wel zijn je medewerkers plotseling uitkeringsgerechtigd en vallen ze onder de regels van het UWV.

Dat houdt in dat de medewerkers met een tijdelijke WW-uitkering – net als mensen met een reguliere WW-uitkering – in deze periode alle belangrijke wijzigingen in hun situatie moeten doorgeven aan het UWV. Denk hierbij aan ziekte, vakantie of andere inkomsten.

 

 

Bron: Ondernemen met personeel

Coronavirus Coronavirus