Beroepsaansprakelijkheid, wat is dat?

Wat is beroepsaansprakelijkheid precies? Hoe voorkom je aansprakelijkheid door beroepsfouten? En wat is het verschil met bedrijfsaansprakelijkheid? Een uitleg voor ondernemers in het MKB.

Beroepsaansprakelijkheid, wat is het?

Beroepsaansprakelijkheid gaat over beroepsfouten waarvoor jouw bedrijf verantwoordelijk is. Vaak gaat het om een verkeerd advies, plan, ontwerp of contract waardoor jouw klant of opdrachtgever financiële schade oploopt. Je klant kan dan jou aansprakelijk stellen voor de schade.

Ook als een van je werknemers een fout heeft gemaakt kan jij als bedrijfseigenaar aansprakelijk worden gesteld. Vooral in de zakelijke dienstverlening, waarbij je mogelijk betrokken bent bij grote projecten, kan de schade enorm zijn en de bijbehorende schadeclaim ook.

Beroepsaansprakelijkheid voorkomen, hoe?

Aansprakelijkheid door een beroepsfout kun je voorkomen en beperken op 3 manieren, namelijk:

1. Beroepsfouten vermijden

Voorkomen is in dit geval ook beter dan genezen. Probeer de kans op beroepsfouten te minimaliseren door personeel te trainen en duidelijke instructies en protocollen te geven. Zorg dat er altijd een grondige check plaatsvindt voor oplevering aan de klant.

Omdat je zelf verantwoordelijk bent en dit waarschijnlijk ook zo voelt, kun je de final check bij grote projecten het beste zelf uitvoeren. Als het om juridische of specialistische zaken gaat, kun je een expert op dit terrein inschakelen.

2. Duidelijke afspraken en algemene voorwaarden

Leg goed vast waar de verantwoordelijkheid ligt na geleverde diensten. In het contract met de klant kun je de aansprakelijkheid in verschillende situaties benoemen. 

Ook in je algemene voorwaarden kun je je aansprakelijkheid beperken of uitsluiten. Bekijk wel goed of dit is toegestaan. Als je klant een consument is moet je extra voorzichtig zijn. Vraag bij het opstellen van je algemene voorwaarden altijd om juridisch advies.

3. Beroepsaansprakelijkheidsverzekering

Met een beroepsaansprakelijkheidsverzekering kun je met name de financiële schade opvangen na aansprakelijkheid. Je verzekeraar helpt je ook bij het voorkomen en beperken van schadeclaims.

Mocht het toch misgaan en krijg je een forse schadeclaim? Dan kan je verzekeraar bemiddelen en zo nodig de schade vergoeden. Daarmee voorkom je in alle gevallen dat jij opdraait voor de schade.

Wat is het verschil met bedrijfsaansprakelijkheid?

Naast beroepsaansprakelijkheid heb je ook bedrijfsaansprakelijkheid. Wat is het verschil?

- Beroepsaansprakelijkheid gaat altijd over vermogensschade: financieel nadeel door een beroepsfout. Bijvoorbeeld verkeerd advies waarvoor jij verantwoordelijk bent.

- Bedrijfsaansprakelijkheid gaat over schade aan personen (letsel) en/of schade aan zaken (bezittingen). Bijvoorbeeld als een van jouw werknemers op kantoor bij je klant per ongeluk een pot verf omgooit en de vloer beschadigt raakt.

Voor beide vormen van aansprakelijkheid kun je verzekeringen afsluiten. Neem contact met ons op om jouw situatie te bespreken. 

Uitzondering
Voor ondernemers met technische beroepen (zoals architecten) zijn er beroepsaansprakelijkheidsverzekeringen die ook letselschade dekken door een beroepsfout. Dus schade aan personen.

Beroepsaansprakelijkheid verzekeren?

Vraag je af of je de gevolgen van een schadeclaim zelf kunt overzien. Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) is in veel gevallen geen overbodige luxe.

Is een BAV verplicht?

Soms wel. Voor bepaalde beroepsgroepen is het wettelijk verplicht om een BAV te hebben. Advocaten moeten bijvoorbeeld een BAV afsluiten om hun beroep uit te mogen oefenen.

Daarnaast kan een beroepsorganisatie, branchevereniging of opdrachtgever je verplichten om een BAV te nemen. Als je voor de overheid aan de slag gaat, moet je in veel gevallen ook een goede aansprakelijkheidsverzekering hebben.

Wat krijg je precies?

Met een BAV ben je grotendeels verzekerd voor de kosten van rechtsbijstand, verweer en de kosten die je maakt om de schade te voorkomen, verminderen of herstellen.

Het gaat altijd om schade die aantoonbaar is veroorzaakt door jouw bedrijf. Hieronder valt schade door fouten van je vaste personeel, maar ook oproepkrachten, uitzendkrachten en stagiair(e)s die bij jouw werkzaam zijn.

Wat kost het?

Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering kost je waarschijnlijk ergens tussen de 30 en 100 euro per maand. De exacte kosten zijn afhankelijk van je beroep, je omzet, het verzekerde bedrag en je eigen risico.

Wat zijn de voorwaarden?

De voorwaarden kunnen per verzekeraar verschillen. Kijk goed naar de hoogte van het eigen risico en in welke gevallen dit eigenrisicobedrag aangesproken wordt. Bekijk ook de lijst van uitsluitingen in de aanvullende voorwaarden, om te zien wat er niet verzekerd is. 

Tips

Heb jij een BAV echt nodig? 

Laat je informeren door één van onze verzekeringsadviseurs om samen met jou de risico’s en opties in kaart brengen. Daarna kun je een goede beslissing nemen. 

Bron: Ondernemen met personeel

AKA_beroepsaansprakelijkheid AKA_beroepsaansprakelijkheid