Pak betalingsachterstanden tijdig aan

Door werkloosheid en dalende huizenprijzen zijn de afgelopen jaren de schulden in Nederland behoorlijk toegenomen. De introductie van het leenstelsel voor studenten maakt dat er niet beter op. Wat kunt u doen om uw schulden aan te pakken?

 

Om te voorkomen dat we in Nederland maar lukraak gaan lenen, zijn kredietverstrekkers verplicht alle leningen te registreren bij het Bureau Kredietregistratie (BKR). Vraagt u een nieuwe lening aan dan zal de bank altijd bij het BKR toetsen of u daar nog ruimte voor heeft. Als u al hoge kredieten heeft, krijgt u niet gemakkelijk een nieuwe.

 

Barometer
Bovendien houdt het BKR met zijn Kredietbarometer bovendien bij hoeveel mensen een betalingsachterstand hebben op een afgesloten lening. Dat waren er op 1 juli van dit jaar 777.767. Het BKR registreert alleen de leningen en hypotheken van Nederlanders. Betalingsachterstanden bij bijvoorbeeld woningcorporaties, energieleveranciers en zorgverzekeraars worden niet geregistreerd. Het werkelijke aantal mensen met schulden ligt daarom waarschijnlijk nog hoger.

 

Financiën op een rijtje
Schulden hebben is vaak een bron van stress en leidt tot piekeren, slaapproblemen en depressies. U doet er dus verstandig aan zo snel mogelijk in te grijpen als u betalingsachterstanden heeft. Wachten leidt meestal tot hogere schulden en een groter financieel probleem. Hoe kunt u ingrijpen? Allereerst door overzicht te krijgen over uw financiën. Zet uw inkomsten en uitgaven op een rijtje en sla aan het rekenen. Geeft u meer uit dan er binnenkomt? Dan moet u bezuinigen op uw uitgaven of meer geld binnen zien te krijgen. Een combinatie van die twee is nog beter. Als uw saldo positief is, kunt u met meer vaart gaan aflossen. Hoe eerder u uit de schulden bent, hoe beter. Bedenk dat rente, incasso- en deurwaarderskosten uw schulden alleen maar hoger maken.

 

Professionele hulp
Zijn uw schulden zo hoog dat u er niet meer uitkomt? Dan kunt u professionele hulp zoeken. Op de website van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) vindt u informatie over wat u zelf kunt doen en welke hulp u eventueel kunt krijgen als u de schuldenproblematiek niet meer zelf kunt oplossen.