Op vakantie in het ziekenhuis?

De vakantie is bedoeld om te genieten en te ontspannen. Meestal gebeurt dat ook, maar soms komt er een kink in de kabel. Bijvoorbeeld als u ziek wordt of een ongeluk krijgt. Kunt u dan altijd medische hulp krijgen? En wat heeft u in dat geval aan uw reisverzekering?

 

Het is niet altijd vanzelfsprekend dat u medische hulp krijgt als u in het buitenland ziek wordt of gewond raakt. In sommige landen behandelt men u alleen als u aan kunt tonen dat u verzekerd bent of als u de rekening ter plekke voldoet. Een dure geschiedenis, want een poliklinische behandeling in het buitenland kost volgens de ANWB gemiddeld 1.939 euro, een ziekenhuisopname gemiddeld 7.588 euro. De rekening kunt u wel na afloop naar uw zorgverzekeraar sturen.

Gaat u op vakantie naar een EU-land, Noorwegen, IJsland, Lichtenstein, Macedonië, Zwitserland of Australië? Dan kunt u als bewijs een zogenaamde Europese gezondheidskaart laten zien, ook wel European Health Insurance Card (EHIC). U kunt de pas aanvragen op www.ehic.nl.

 

Wat krijgt u vergoed?
De EHIC laat zien dát u verzekerd bent, maar zegt niets over wat u vergoed krijgt. Want dat is afhankelijk van uw verzekering. Wat zijn de mogelijkheden?

 

Alleen basisverzekering
De kosten voor medische hulp in het buitenland worden vergoed. Maar de vergoeding is nooit hoger dan het Nederlandse tarief. Is het tarief van het buitenlandse ziekenhuis hoger, dan moet u bijbetalen. En let op! De basisverzekering kent een eigen risico van 375 euro per jaar. Misschien heeft u zelfs vrijwillig voor een hoger eigen risico gekozen. Dat eigen risico geldt ook voor medische kosten in het buitenland.

 

Aanvullende zorgverzekering
Heeft u een aanvullende zorgverzekering met buitenlanddekking? Kijk dan in de polisvoorwaarden op welke vergoedingen u kunt rekenen en of er een eigen risico geldt.

 

Reisverzekering met buitenlanddekking
De vergoeding van de reisverzekering hangt af van de dekking die u gekozen heeft. Er zijn drie goede redenen om u optimaal te verzekeren.
 

U hoeft zich dan geen zorgen te maken over het verschil tussen het Nederlandse en het buitenlandse tarief.

Uw reisverzekering kan ook het eigen risico van de basisverzekering vergoeden. Zelfs uw vrijwillige eigen risico kunt u meeverzekeren.

U kunt direct een alarmcentrale inschakelen. Die regelt de ziekenhuisopname, overlegt met de behandelend arts welke zorg u nodig heeft, betaalt de rekening en licht uw familie in. Kunt en wilt u naar huis? Ook dat kan de alarmcentrale voor u regelen.


Uitstekende dekking
Neem contact op met ons kantoor als u geen gedoe en geen kosten wilt als u op vakantie naar een dokter of een ziekenhuis moet. Wij zoeken voor u de reisverzekering met een uitstekende dekking voor medische kosten in het buitenland.