Bezwaar tegen WOZ kan besparing opleveren

U heeft als huiseigenaar onlangs een recente WOZ-beschikking van uw gemeente ontvangen, waarin de WOZ-waarde van uw woning staat vermeld. Als deze naar uw mening te hoog is, kunt u bezwaar aantekenen. Dat kan lagere gemeentelijke belastingen opleveren.

 

WOZ staat voor Wet waardering onroerende zaken en is een regeling om jaarlijks de waarde van woningen en bedrijfspanden vast te stellen. Die waarde is van belang voor de gemeentelijke belastingen. Want hoeveel u betaalt aan onroerendezaakbelasting (ozb) en afvalstoffen- en rioolheffing, hangt onder meer af van de WOZ-waarde. Ook de waterschappen gebruiken de WOZ-gegevens voor de jaarlijkse waterschapsheffingen.

 

Automatische waardebepaling
Bij het bepalen van de WOZ geldt als uitgangspunt het bedrag dat uw huis zou opbrengen op de waardepeildatum, 1 januari. De kenmerken van uw woning zoals bouwjaar en type zijn daarvoor van belang. Daarnaast wordt er gekeken naar de prijs waartegen vergelijkbare woningen in de periode rond de peildatum verkocht zijn. Dit is een geautomatiseerd proces, het is dus niet zo dat uw huis apart getaxeerd wordt.

 

Te hoge WOZ-waarde?
Maar woningen van hetzelfde bouwjaar en type kunnen heel verschillend zijn en op een totaal andere marktprijs uitkomen. Een goed onderhouden huis dat behoorlijk is gemoderniseerd, is vanzelfsprekend meer waard dan het huis daarnaast waar al 25 jaar niets aan gebeurd is. Toch krijgen beide woningen dezelfde WOZ-waarde. Soms is de WOZ-waarde van een woning dus te hoog vastgesteld. Als u denkt dat dat ook is gebeurd bij uw woning kunt u bezwaar aantekenen.

 

Lagere belastingen
Bezwaar aantekenen en de WOZ-waarde zien te verlagen kan de moeite lonen, vooral nu uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis blijkt dat de ozb dit jaar voor de vierde keer op rij sterker stijgt dan afgesproken. Volgens de vereniging verhogen 161 gemeenten de belasting voor huiseigenaren met meer dan 3 procent, de norm die met het ministerie van Binnenlandse Zaken is afgesproken. Gemiddeld stijgt de ozb dit jaar met 3,4 procent in vergelijking met vorig jaar. Ook de afvalstoffen- en rioolheffing kunnen fors hoger uitvallen dit jaar.

 

Lagere WOZ ongunstig bij verkoop
Bedenk voor u bezwaar aantekent wel dat een lage WOZ-waarde ongunstig kan zijn als u uw woning wilt verkopen. Is dat niet aan de orde en wilt u de WOZ-waarde laten herzien? Neem dan contact op met uw gemeente om te vragen hoe u het beste bezwaar kunt aantekenen. Wacht niet te lang, want het bezwaar moet binnen 6 weken na dagtekening van de gemeentelijke aanslag ingediend zijn.