Langer zelfstandig thuis wonen

De Nederlandse bevolking vergrijst en dat gaat onontkoombaar gepaard met meer zorg. Om maatwerk te leveren en de kosten niet te hard te laten stijgen, is de zorg sinds kort anders georganiseerd. Waar kunt u op rekenen als u als oudere thuis blijft wonen?

 

Tot 1 januari 2015 was zorg voor ouderen thuis of in een instelling ondergebracht in de AWBZ, een landelijke regeling. Maar omdat de overheid deze zorg dichter bij huis wil organiseren en maatwerk wil leveren, zijn deze taken nu bij de gemeenten neergelegd. De reorganisatie moet bovendien tot besparingen leiden.

 

Maatwerk
Als u ondersteuning nodig heeft overlegt uw gemeente eerst met u welke zorg voor u van belang is. Er wordt dan gekeken naar uw wensen en behoeften, maar ook naar wat u nog zelf kunt en wat uw naaste omgeving zou kunnen doen. Ook wordt er rekening gehouden met uw financiële mogelijkheden. De gemeente kan u een bijdrage vragen in de kosten.

 

Wat doet de gemeente?
De gemeente zorgt voor:
 

• Huishoudelijke hulp, zoals hulp bij het opruimen, schoonmaken en ramen zemen.

• Aanpassingen in de woning, bijvoorbeeld een traplift of een verhoogd toilet.

• Vervoer in de regio voor als u slecht ter been bent en niet met het OV kunt reizen.

• Rolstoel als u deze voor langere tijd nodig heeft.

• Maaltijdverzorging (tafeltje- dekje).

• Verhuiskostenvergoeding als u naar een aangepaste woning moet verhuizen.

• Ondersteuning van vrijwilligers en mantelzorgers.


Wijkverpleging en verpleeghuis
Als u verpleging of persoonlijke verzorging thuis nodig heeft, kunt u een beroep doen op de wijkverpleging. Die wordt niet door de gemeente geregeld maar door uw zorgverzekeraar. Wijkverpleging zit in het basispakket, u hoeft zich daar dus niet aanvullend voor te verzekeren. De gemeente zorgt ook niet voor ouderen die intensief verzorgd moeten worden in een instelling. Daarvoor is de Wet langdurige zorg (Wlz), die opname in bijvoorbeeld een verpleeghuis mogelijk maakt. 

Particuliere hulp
Of de reorganisatie van de zorg een succes wordt, moeten we nog afwachten. Ook weet niemand of het pakket aan zorgtaken van de gemeente volledig standhoudt. Wilt u meer zekerheid dat u als oudere thuis kunt blijven wonen en de zorg krijgt die u wenst? U kunt tegen die tijd ook particuliere hulp inkopen. In dat geval moet u wel voldoende financiële armslag hebben. Wij adviseren u graag over de mogelijkheden om die financiële ruimte te creëren. Neem contact op met ons kantoor voor een afspraak.