Eerder met pensioen dankzij financieel plan

De AOW-leeftijd gaat stap voor stap omhoog, de VUT is afgeschaft en de fiscale regelingen voor het opbouwen van prepensioen bestaan niet meer. Als u toch eerder wilt stoppen met werken, zult u vroeg maatregelen moeten treffen.

 

Is het nog mogelijk vóór de AOW-leeftijd te stoppen met werken? Sinds 2006 is dat een stuk moeilijker geworden. Allerlei regelingen om prepensioen op te bouwen zijn toen wettelijk sterk beperkt. En dat zien we terug in de gemiddelde pensioenleeftijd. Tot 2007 stond die jarenlang op 61 jaar, vanaf toen trad de stijging in. In 2014 kwam de gemiddelde pensioenleeftijd uit op 64,1 jaar.

 

Eerder stoppen
U kunt verschillende redenen hebben om toch eerder te willen stoppen met werken. Misschien heeft u een oudere partner die ver voor u met pensioen gaat, maar wilt u toch samen zoveel mogelijk van die periode genieten. Misschien is uw motivatie om te werken afgenomen of heeft u andere bezigheden waar u meer tijd aan wilt besteden.

 

Financieel plan
Als u voor uw AOW-leeftijd wilt stoppen met werken, kunt u daar maar beter in een vroeg stadium maatregelen voor treffen. Uw maandlasten geleidelijk aan omlaag brengen en vermogen opbouwen, zijn daarbij het meest voor de hand liggend. Dat kan op verschillende manieren. U kunt uw hypotheek versneld aflossen, goedkoper gaan wonen of uw woning verkopen en de opbrengst aan uw pensioen ten goede laten komen. Daarnaast kunt u sparen of beleggen. Ook is het goed te kijken naar het risico van inkomensdaling bij werkloosheid of arbeidsongeschiktheid. Daardoor kunnen uw plannen namelijk behoorlijk gedwarsboomd worden.

 

Analyse en strategie
Al deze maatregelen kunt u opnemen in een financieel plan. Wij helpen u daar graag bij. Wij analyseren uw huidige situatie en brengen uw wensen in kaart. Dan kijken we welke strategie bij u past en welke maatregelen u het beste kunt treffen. Wilt u graag zo’n financieel plan laten maken? Neem dan contact op met ons kantoor.