Elektrisch rijden wint aan populariteit

Veel Nederlanders staan zeer positief tegenover rijden in een elektrische auto. Het is milieuvriendelijk en biedt een aantal financiële voordelen. Wordt uw volgende auto een elektrische?

 

Als u dit jaar een elektrische auto koopt, profiteert u van een paar aantrekkelijke fiscale regelingen. Zo zijn elektrische auto’s vrijgesteld van BPM (Belasting van Personenauto’s en Motorrijwielen). U betaalt bovendien geen motorrijtuigenbelasting als uw auto minder dan 50 gram CO2 per kilometer uitstoot. En de bijtelling bedraagt slechts 7%.

 

4 cent per kilometer
Daarnaast spaart u met een elektrische auto benzine, diesel of gas uit. Gemiddeld bent u nog slechts 3 tot 4 cent per kilometer kwijt aan de elektrische energie die u verbruikt met autorijden. Dat is veel goedkoper dan de fossiele brandstof waar een flinke accijns op rust

.

Bezwaren
Toch verwacht volgens onderzoeksbureau Multiscope slechts 13% van de consumenten dat hun volgende auto een volledige elektrische auto wordt. Dat heeft te maken met de nadelen van elektrisch rijden. Voor 30% is een elektrische auto minder aantrekkelijk vanwege de hogere aanschafprijs. Maar de grootste drempel om niet tot aanschaf over te gaan is voor 32% van de ondervraagden de actieradius van elektrische auto’s. Met een elektrische auto kunt u tussen de 130 en 175 kilometer rijden. Daarnaast ziet 16% het gebrek aan oplaadpunten als een belangrijke belemmering. Een semi-elektrische of hybride auto kan voor deze problemen een oplossing zijn. Als de stroom op is, schakelt u over op de brandstofmotor en kunt u altijd de plaats van bestemming bereiken.

 

Verzekeren
Hoe zit het eigenlijk met de autoverzekering van een elektrische auto? Verschillende verzekeraars hebben daarvoor een speciale verzekering ontwikkeld. In de dekking zijn extra vergoedingen opgenomen voor bijvoorbeeld het slepen naar de dichtstbijzijnde laadpaal bij een lege accu, of schade aan de eigen laadpaal voor het woonhuis. Omdat een elektrische auto behoorlijk waardevast is, krijgt u langer een hoog bedrag uitgekeerd bij diefstal of als de auto total loss verklaard wordt. De verzekering is verder wat duurder vanwege de prijzige accu die de auto nodig heeft. Als die schade oploopt, loopt dat aardig in de papieren.

 

Vergelijking
U bepaalt zelf of de voordelen van elektrisch rijden opwegen tegen de nadelen. Maar wilt u weten waar u met uw elektrische, hybride of ’gewone’ auto goed en voordelig verzekerd bent? Neem dan contact op met ons kantoor voor een verzekeringsvergelijking en een scherpe offerte.