Energielabel, waar is het goed voor?

Vanaf deze maand kunt u als huiseigenaar een indicatief energielabel van het Ministerie van binnenlandse Zaken op de deurmat verwachten. Waarom krijgt u dat eigenlijk en wat kunt u ermee?

 

Het energielabel geeft aan hoe energiezuinig uw woning is en is daarmee een indicatie van de energiekosten. Dat is belangrijke informatie voor kopers en huurders, maar ook voor uzelf. Het label varieert van A (zeer energiezuinig) tot G (energieverslindend). Bent u laag ingeschaald, dan kunt u overwegen maatregelen te nemen: isolatie, dubbel glas, zonnepanelen en een goede HR-ketel liggen dan het meest voor de hand.

 

Aanpassen
Het indicatieve energielabel dat u straks ontvangt, is gebaseerd op standaardkenmerken van uw woning, zoals het bouwjaar en woningtype. Het label is indicatief, want in werkelijkheid kan uw score hoger liggen bijvoorbeeld omdat u uw woning energiezuiniger gemaakt heeft. In dat geval kunt u het label eenvoudig online aanpassen. Na goedkeuring door een erkend deskundige wordt het energielabel geregistreerd in een landelijke database. De aanvraag kost enkele tientjes.

 

In de verkoopadvertentie
Het energielabel werd al in 2008 ingevoerd en moest eigenlijk verplicht overhandigd worden bij woningverkoop. Maar veel verkopers en kopers zagen er in onderling overleg van af, omdat er toch geen boete volgde. Nu moet u verplicht het label vermelden in de verkoopadvertentie op funda.nl en controleert de Inspectie Leefomgeving en Transport of er bij verkoop of verhuur inderdaad een energielabel aanwezig is. Kunt u geen label laten zien, dan riskeert u een boete van 405 euro.

 

Verkoopkansen
Of potentiële kopers gevoelig zijn voor een gunstig energielabel? Als u een prachtige, goed onderhouden woning op een mooie locatie heeft, zal dat naar verwachting zwaarder meetellen. Maar naarmate er meer energiezuinige huizen komen in Nederland zal een D-score of lager zeker de verkoopkansen verminderen.

 

Financiering voor maatregelen
Wilt u uw woning energiezuiniger maken, maar mist u voldoende financiële armslag? Neem contact op met ons kantoor. Wij zijn op de hoogte van gunstige regelingen en gaan na hoe u de financiering rond kunt krijgen.