Woonlastenverzekering nuttig?

Veel woonlastenverzekeringen zijn niet afgestemd op de behoeften van de consument. Dat blijkt uit een onderzoek van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Wat is dit voor verzekering en heeft u er iets aan?

 

Een woonlastenverzekering moet u de zekerheid bieden dat u uw woonlasten kunt blijven betalen, als uw inkomen daalt vanwege arbeidsongeschiktheid of werkloosheid. Vaak kunt u tegelijk met uw hypotheek zo’n verzekering afsluiten, maar u kunt de verzekering ook later nemen.

 

Kritiek van de AFM
De AFM heeft nu onderzoek gedaan naar de woonhuisverzekeringen en concludeert dat de polissen nogal van elkaar verschillen. Sommige verzekeringen kennen bijvoorbeeld een lange wachttijd of keren alleen uit als u recht heeft op een WW- of een WIA-uitkering. Als uw rechten op dat gebied nog niet voldoende zijn opgebouwd, hoeft u weinig van de verzekering te verwachten. Ook als u zelfstandig bent, heeft de verzekering u niets te bieden. Een ander kritiekpunt van de AFM is dat arbeidscontracten voor bepaalde tijd bij sommige polissen niet onder de dekking vallen. En dat terwijl deze contracten steeds meer worden aangegaan. Wel hebben meerdere verzekeraars naar aanleiding van dit onderzoek hun voorwaarden aangepast.

 

Lagere woonlasten
Hoe voorkomt u nu dat u uw huis moet verkopen omdat uw inkomen naar beneden is gegaan door arbeidsongeschiktheid of werkloosheid? Wij gaan graag voor u na of een woonlastenverzekering nuttig voor u is en bij welke aanbieder u het beste uit bent. Of wij bespreken met u een alternatieve oplossing. Een financiële reserve opbouwen bijvoorbeeld om een periode van inkomensachteruitgang te overbruggen. Of het versneld aflossen van de hypotheek, zodat uw woonlasten dalen. Neem contact op met ons kantoor voor een gesprek over uw woonlasten.