Minder belasting betalen: eindejaarstips

In december is het altijd goed om te kijken of u de belasting die u over dit jaar betaalt omlaag kunt brengen. Er zijn volop mogelijkheden, maar die moet u wel voor 1 januari benutten.

 

Vermogen
Over vermogen dat op 1 januari boven 21.139 euro ligt, betaalt u 1,2 procent belasting. Door uw vermogen te verminderen, kunt u daarop besparen. Hoe doet u dat? 
 

• Schulden kunt u in mindering brengen op uw vermogen, maar dat kan maar tot een bedrag tot 2900 euro per persoon. Als uw schulden hoger zijn, los ze dan af.

• Tot 1 januari 2015 mag u iedereen in Nederland 100.000 euro schenken zonder dat de ontvanger daarover belasting betaalt. Voorwaarde is dat hij dit geld aan de eigen woning besteedt. Is dat niet mogelijk, dan kunt u uw kinderen ieder jaar sowieso ruim 5.000 euro schenken. Daarnaast mag u uw kind tussen de achttien en veertig jaar eenmalig 25.096 euro geven.

• Giften aan een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI) zijn aftrekbaar als het totale bedrag hoger is dan 1 procent van uw inkomen en minimaal 60 euro bedraagt.

• Voor diverse vormen van groen beleggen geldt een vrijstelling van 56.420 euro in box 3. Daarnaast krijgt u een heffingskorting in box 1 van 0,7 procent.

• Verkoopt u uw huis met overwaarde en koopt u nog geen nieuwe woning? Plan dan de overdrachtsdatum na 1 januari om te voorkomen dat overwaarde bij uw vermogen wordt opgeteld.


Woning
 

• Valt u in het hoogste belastingtarief? Uw hypotheekrenteaftrek gaat dan volgend jaar van 51,5% naar 51%. Als u dit jaar nog de hypotheekrente van de eerste zes maanden van 2015 vooruit betaalt, blijft dat bedrag aftrekbaar voor 51,5%. Uw hypotheekverstrekker moet wel toestemming geven om vooruit te betalen.

• Als u een kleine hypotheek voor 1 januari aflost, profiteert u in 2015 van de aftrek wegens geen of geringe eigenwoningschuld.

• Bent u op zoek naar een forse aftrekpost? Als u nu een hoge hypotheekrente heeft, maar u bent nog niet aan het eind van uw renteperiode, kunt u toch uw hypotheek oversluiten. De boeterente die u betaalt is aftrekbaar. Bovendien profiteert u dan geruime tijd van lage woonlasten.


Zorg
Verschillende zorgkosten kunt u aftrekken van de belasting als deze boven een bepaalde drempel uitkomen. Als uw uitgaven net onder de drempel liggen, kan het slim zijn om dit jaar extra uit te geven.

 

Lijfrente
Lijfrentepremies die in 2014 zijn betaald, mag u aftrekken als u onvoldoende pensioen in 2013 heeft opgebouwd.

 

Studie
Als u een studie en opleiding volgt met het doel daarmee inkomsten te verwerven, kunt u de kosten aftrekken als ze hoger zijn dan de drempel van 250 euro. Er geldt een maximumbedrag van 15.000 euro.