Op kamers: het financiële plaatje

Uw kind studeert en gaat op kamers. Dat betekent dat hij meer financiële verantwoordelijkheid zal gaan dragen. Op welke inkomsten kan hij rekenen? En welke verzekeringen moet hij regelen?

 

Uw kind kan bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) geld lenen om de studietijd te betalen. Basisbeurs, aanvullende beurs, collegegeldkrediet, studentenreisproduct en een lening kunnen hem iedere maand maximaal € 992,05 opleveren. De aanvullende beurs krijgt uw kind alleen als u hem niet financieel kunt ondersteunen. Vanaf volgend jaar is er geen basisbeurs meer voor nieuwe studenten. Zij moeten dat geld dan lenen. De aanvullende beurs blijft wel bestaan.

Veel studenten ontvangen een toelage van hun ouders. U bent vrij om de hoogte van uw bijdrage zelf vast te stellen. Ten slotte is de bijbaan een belangrijke inkomstenbron. Ruim 83 procent van de Nederlandse studenten heeft er een. Gemiddeld maandloon: € 440 euro bruto.

 

Verzekeringen regelen
Als uw kind op kamers woont, moet hij ook zelf zijn verzekeringen regelen. Een basis zorgverzekering is verplicht, daarnaast kan hij zich aanvullend verzekeren. De kans is groot dat hij zorgtoeslag kan krijgen. Laat hem dat uitzoeken als dat nog niet gebeurd is. Voor vrijwel elke uitwonende student zijn verder de inboedelverzekering en de aansprakelijkheidsverzekering van belang. Overige verzekeringen zijn afhankelijk van zijn levensstijl. Reist uw kind veel? Laat hem goed verzekerd vertrekken. Heeft hij dure sportspullen of een kostbaar instrument? Die kunnen ook buiten de woning beschadigd raken of gestolen worden. Rijdt hij op een scooter? Dan is een WA-verzekering verplicht.

 

Voordelig studentenpakket
Wijzer in Geldzaken heeft een video gepost op YouTube over op kamers gaan. Wil uw kind advies over een voordelig studentenpakket met alle relevante verzekeringen.? Laat hem contact opnemen met ons kantoor.