Gemeenschap van goederen niet langer de norm

Wie in het huwelijk treedt zonder vooraf iets te regelen, trouwt in algehele gemeenschap van goederen. Zo was het tenminste altijd, maar dat verandert nu. Niet de algehele maar de beperkte gemeenschap van goederen wordt de norm. Wat is het verschil en wat zijn de gevolgen?

 

Als u trouwt in algehele gemeenschap van goederen, deelt u alle bezittingen en alle schulden. Dat kan een probleem zijn als u gaat scheiden. Want dan draait u mede op voor de schulden die uw ex-partner had voor u ging trouwen. En als u voor het huwelijk al zelf een huis had, moet u na de scheiding de waarde daarvan toch delen met uw ex-partner.

 

Niet alles meer delen
Door de nieuwe wet ontstaat er een beperkte gemeenschap van goederen, waarbij schulden en vermogens van vóór het huwelijk na de scheiding automatisch bij de oorspronkelijke eigenaar blijven. Ook giften en erfenissen die tijdens het huwelijk verkregen worden, blijven privévermogen. Vermogen dat binnen het huwelijk is opgebouwd, is wel van beide partners samen en moet bij een scheiding eerlijk gedeeld worden. Hetzelfde geldt voor schulden die tijdens de huwelijksperiode zijn ontstaan.

 

Regelen bij de notaris
Gaat de beperking u niet ver genoeg en wilt u een verdere scheiding tussen privé en gezamenlijk vermogen? Dan kunt u huwelijkse voorwaarden laten vastleggen bij de notaris. Ook als u ervoor kiest toch in algehele gemeenschap van goederen te trouwen en dus alles te delen, moet u dat bij de notaris regelen.

 

Bezittingen en schulden vastleggen
Wat verandert er door de nieuwe wet voor u? Allereerst doet u er goed aan om als u gaat trouwen, vast te leggen welke bezittingen en schulden u en uw partner hadden voor u in het huwelijksbootje stapte. Voor een eigen woning kan ook na lange tijd nog achterhaald worden wie de eigenaar was. Anders is dat bij kleinere bezittingen. Als u die niet administreert en als verdere gegevens ontbreken, is er op een gegeven moment geen bewijs meer wat van wie is.

 

Alles goed regelen
Daarnaast kan de nieuwe wet u meer bewust maken van het feit dat een huwelijk financiële verplichtingen met zich meebrengt. Naast alle romantische gevoelens die u heeft, zou u ook aandacht moeten besteden aan de meer zakelijke kant van de verbintenis die u aangaat. Wat zijn bijvoorbeeld de gevolgen voor de hypotheek, pensioen, inkomenszekerheid en verzekeringen? Wat kan hetzelfde blijven en wat moet er aangepast worden? Neem de tijd om alles goed uit te zoeken en te regelen. Wij helpen u daar graag. Neem daarom contact op met ons kantoor.