Trouwen of samenwonen?

Trouwen of samenwonen, waar kiest u voor als u verder wilt met de liefde van uw leven? Uw keuze heeft gevolgen voor uw inkomen, bezittingen en pensioen, ook na een eventuele scheiding.

 

Inkomen 
Gehuwde partners zijn verplicht elkaar ’het nodige’ te verschaffen. Deze onderhoudsplicht blijft na een scheiding bestaan en leidt dan tot een alimentatieplicht. Voor ongehuwd samenwonenden geldt de onderhoudsplicht niet.

 

Bezittingen
Als u getrouwd bent, heeft u gemeenschap van goederen: privé-eigendommen zijn van u beiden samen, ook als u vóór het huwelijk de enige eigenaar was. Bij een scheiding moeten de bezittingen verdeeld worden. Die gemeenschap van goederen geldt niet als u huwelijkse voorwaarden opstelt waarin u vastlegt welk deel van de bezittingen van u samen is. Als ongehuwd samenwonenden heeft u geen gemeenschap van goederen, maar als u samen iets koopt, is dat wel een gezamenlijk eigendom. Dat kan tot problemen leiden als u uit elkaar gaat. Een samenlevingscontract kan daarom verstandig zijn.
Wat voor bezittingen geldt, geldt overigens ook voor schulden.

 

Pensioen
Als u als gehuwde pensioen opbouwt bij uw werkgever is er vaak een regeling voor uw partner voor het geval dat u overlijdt. Gaat u scheiden dan heeft uw ex vanaf de dag dat u met pensioen gaat recht op de helft van het pensioen dat u tijdens het huwelijk heeft opgebouwd. U kunt daar overigens wel andere afspraken over maken. Als u ongehuwd samenwoont kunt u het partnerpensioen ook regelen, maar dan moet u vaak wel een samenlevingscontract hebben.

 

Financiën regelen
Of u nu wilt trouwen of samenwonen, ga van tevoren na wat de gevolgen zijn voor uw rechten, uw belastingen en financiële regelingen. Neem contact op met ons kantoor om in de nieuwe situatie uw financiën goed te regelen met passende verzekeringen en inkomensvoorzieningen.