Versterk uw rechtspositie bij ontslag

Als de plannen doorgaan wordt het ontslagrecht per 1 juli 2015 aangepast. Wat betekent dat voor u als werknemer? En wat kunt u doen om uw positie te versterken?

 

Als het ontslag nu via de kantonrechter loopt, krijgt u een ontslagvergoeding op basis van de kantonrechtersformule. Maar als het ontslag via de UWV-route loopt, krijgt u helemaal geen ontslagvergoeding. Dat verandert. Vanaf 1 juli 2015 heeft u ook via de UWV-route recht op een vergoeding als u minimaal 2 jaar in dienst bent. Dat is de zogenaamde transitievergoeding die gebruikt moet worden om weer snel aan het werk te komen.

 

Minder royale vergoeding
Straks zal ontslag wegens een reorganisatie altijd via UWV moeten lopen, individuele ontslagen vanwege disfunctioneren of onenigheid gaan via de kantonrechter. Het kan dus zijn dat u slechter af bent, omdat u geen ontslagvergoeding via de kantonrechtersformule ontvangt (grofweg 1 maandsalaris per gewerkt jaar) maar ’slechts’ de transitievergoeding (grofweg 1/3 maandsalaris per gewerkt jaar), die bovendien gemaximeerd is op 75.000 euro. Verdient u meer per jaar, dan kunt u maximaal een jaarsalaris krijgen.

 

Wederzijds goedvinden
Als u ontslagen wordt via UWV kunt u uw ontslag wel aanvechten bij de kantonrechter, net als nu. Nieuw is dat u hoger beroep en cassatie kunt instellen als het vonnis van de kantonrechter negatief is. Tijdens de procedure kunt u niet ontslagen worden. Als uw werkgever opziet tegen kosten en onzekerheid van lange procedures zoals hoger beroep, kan hij ontslag met wederzijds goedvinden voorstellen in plaats van de officiële ontslagkanalen volgen. Het voordeel voor u is dat u dan alsnog een hogere ontslagvergoeding kunt bedingen, bijvoorbeeld gebaseerd op de kantonrechtersformule. Als uw werkgever u een voorstel doet, heeft u 14 dagen de tijd om juridisch advies in te winnen en akkoord te gaan. Gaat u niet akkoord en wordt u een nieuw voorstel gedaan, dan heeft u weer 14 dagen bedenktijd.

 

Sterkere rechtspositie
In het nieuwe ontslagrecht kunt u sneller ontslagen worden en kan de ontslagvergoeding lager zijn. Maar u heeft ook meer juridische mogelijkheden om uw positie te versterken. Met een rechtsbijstandverzekering kunt u uw rechten bij ontslag optimaal gebruiken. Neem contact op met ons kantoor om te bespreken of een rechtsbijstandverzekering ook iets voor u is.