Voorkom inkomensrisico bij werkloosheid

Het nieuwe kabinet gaat stevig ingrijpen in de het ontslagrecht en de WW. Wat gaat er precies veranderen en voor wie komt de klap het hardst aan?

 

De nieuwe WW-regeling van straks kent dezelfde uitgangspunten als de oude. Als u in 26 van de 36 weken die aan het ontslag voorafgingen tenminste één dag per week heeft gewerkt, krijgt u voor drie maanden een WW-uitkering. Om langer in aanmerking te komen voor WW, moet u in de vijf jaar voor uw werkloosheid tenminste vier jaren minimaal 52 dagen in loondienst gewerkt hebben. Maar de duur en hoogte van de uitkering veranderen in de nieuwe regeling wel. Wat zijn de verschillen? 

Huidige WW-regeling
 

U krijgt voor elk jaar dat u gewerkt heeft, één maand WW-uitkering. 

De maximale duur van de WW-periode is 38 maanden. 

In de eerste twee maanden van uw werkloosheid bedraagt de WW-uitkering 75% van uw laatstverdiende loon, daarna 70%. 


WW-regeling straks
 

U krijgt voor elk jaar dat u in de eerste tien jaar van uw loopbaan gewerkt heeft één maand WW, voor de jaren daarna een halve maand. 

De maximale duur van de WW-periode is 24 maanden. 

In het eerste jaar bedraagt uw uitkering de eerste twee maanden 75% van uw laatstverdiende loon, daarna 70%. Maar in het tweede jaar krijgt u slechts 70% procent van het minimumloon. Dat is in feite bijstandsniveau. Verschil met de echte bijstand is dat bij het toekennen van uw uitkering niet gekeken wordt naar uw vermogen en het inkomen van uw partner. 


Voor 55-plussers die in de bijstand komen, gaat de IOW-regeling gelden. Uw vermogen of het inkomen van uw partner tellen dan niet mee. Op dit moment geldt die regeling al voor 60-plussers.

 

Lagere ontslagvergoeding
Ook de ontslagvergoeding wordt straks beperkt. Deze is gebaseerd op het aantal jaren dat de arbeidsrelatie duurde (dienstjaren). Daarbij tellen de jaren voor uw 35e als een half, tussen 35 en 45 jaar voor 1, tussen 45 en 55 voor 1,5 en de jaren boven uw 55e jaar voor 2 dienstjaren. Op dit moment bedraagt de ontslagvergoeding 1 maandsalaris per dienstjaar. Straks wordt dat een half maandsalaris per dienstjaar, met een maximum van 75.000 euro

 

Zekerheid met woonlastenverzekering
Het risico van inkomensverlies bij werkloosheid loopt behoorlijk op met de nieuwe regelingen. In het eerste jaar van werkloosheid zult u zich al afvragen of u uw huis te koop moet zetten. Voor meer zekerheid kan een woonlastenverzekering uitkomst bieden. U zorgt u er dan voor dat uw vaste lasten bij werkloosheid nog enige tijd worden doorbetaald. Wilt u hier meer over weten of wilt u een deskundig advies? Neem dan contact op met ons kantoor.