Miljoenennota: Het prijskaartje van mobiliteit

Wie op een flinke afstand van zijn werk woont, zal niet blij zijn met de belastingplannen voor 2013. U gaat een mooie regeling missen. Dat geldt ook voor veel bestuurders van leaseauto.

 

In het Lenteakkoord werd vastgelegd dat de onbelaste reiskostenvergoeding voor woon-werkverkeer wordt afgeschaft. De inkt van de handtekeningen was nog niet opgedroogd of alle betrokken partijen wilden toch liever van deze afspraak af. Wordt deze ingrijpende maatregel inderdaad geschrapt? Dat hangt af van de vraag of de coalitiepartijen het met elkaar eens worden over de vraag waar dan wel op bezuinigd moet worden. Het vergoeden van zakelijk reizen blijft wel overigens wel onbelast. 

Iedereen een bijtelling
Ook als u een leaseauto heeft, staan u veranderingen te wachten. Alle leaserijders krijgen namelijk een bijtelling voor privégebruik. Nu kunt u als lease-rijder nog vrijstelling krijgen van de bijtelling als u minder dan 500 kilometer per jaar privé rijdt. Voorwaarde is wel dat u met een rittenadministratie kunt aantonen inderdaad minder dan 500 kilometer te rijden met de auto van de zaak. Volgens het ministerie van Financiën hebben 200.000 Nederlanders een ’verklaring geen privé-gebruik’, een kwart van alle leaserijders. De wijziging kan voor hen duur uitpakken.