Fiscale jaarruimte, heuh, wat is dat?

Pensioenopbouw. Een heikel punt voor zzp’ers, die niet voor niets wel ’zelfstandigen zonder pensioen’ worden genoemd. Wat zijn uw fiscale mogelijkheden om te zorgen voor een goed pensioen?

 

• Waar heeft volgens u fiscale jaarruimte mee te maken?

• De verhouding zakelijk/privé autokilometers

• Fiscaal vriendelijk de aflossingsvrije hypotheek aflossen

• De hoogte van een arbeidsongeschiktheidsverzekering berekenen

• Partnerpensioen opbouwen

• Fiscaal vriendelijk pensioen opbouwen

 

Heeft u geen idee? Dan staat u niet alleen in uw onwetendheid. Bijna twee derde van de zzp’ers die deze vraag kregen voorgelegd in een onderzoek van GfK, gaven het verkeerde antwoord. Onder zzp’ers tussen 25 en 35 jaar was dat zelfs 77%. Het juiste antwoord is: fiscaal vriendelijk pensioen opbouwen.

 

Wat is fiscale jaarruimte?
Als u als ondernemer pensioen opbouwt, mag u in principe de betaalde premie aftrekken voor de belasting. In principe, want die aftrek is niet onbeperkt. Het maximale inlegbedrag dat vrijgesteld is van belasting, wordt fiscale jaarruimte genoemd. Hoe groot die jaarruimte is, hangt af van uw inkomen en van de vraag hoeveel pensioen u al heeft opgebouwd. Hoe groter uw pensioentekort, hoe hoger het bedrag dat u op uw pensioenrekening mag storten.

 

Groot belastingvoordeel
Als u uw fiscale jaarruimte benut, is het financiële voordeel groot. Benut u uw fiscale ruimte niet, dan moet u maar liefst 50-60% extra inleggen om tot hetzelfde resultaat te komen als mét het belastingvoordeel. Dat scheelt dus duizenden euro’s. Helaas schat 91% van de zzp’ers dat voordeel te laag in; 24 procent denkt zelfs dat ze slechts 10 procent extra hoeven te leggen om het misgelopen fiscale voordeel te compenseren.

 

Laat uw jaarruimte berekenen
Ieder jaar opnieuw kan berekend worden wat de fiscale jaarruimte is. Veel zzp’ers weten niet hoe dat moet. Ze laten de berekening over aan de accountant of financieel adviseur. Daar is niets mis mee. Wilt ook u weten hoe groot uw fiscale jaarruimte is? Neem dan contact op met ons kantoor. Wij bespreken met u hoe u er financieel voor staat als u met pensioen gaat, berekenen uw jaarruimte en adviseren u over maatregelen waarmee u uw pensioeninkomsten belastingvriendelijk kunt verbeteren.