Voor- en nadelen van de elektrische bedrijfsauto

Misschien onderneemt u al duurzaam door op energieverbruik en verspilling te letten. Wilt u meer doen en overweegt u over te gaan op elektrische bedrijfswagens, dan is dat zeker winst voor het milieu. Maar is zo’n overstap ook vanuit kostenoverwegingen een goede keuze? De financiële voor- en nadelen op een rijtje.

 

Aanschaf- en restwaarde
Vergeleken met een benzine- of dieselauto is een elektrische auto aanzienlijk duurder in de aanschaf, hoewel prijzen gestaag dalen door massaproductie en lagere batterijprijzen. Hoeveel uw elektrische auto nog opbrengt als u aan vervanging toe bent, is onduidelijk. Als de accu ouder wordt, neemt de capaciteit af. Daardoor gaat de waarde behoorlijk omlaag.

 

Energiekosten
De energiekosten liggen met een elektrische auto lager omdat benzine duurder is dan stroom. Wel moet u rekening houden met de laadkosten bij openbare laadpunten. Met een eigen laadpaal die op zonne-energie werkt, laat u de energiekosten nog sterker dalen.

 

Onderhoudskosten
Een elektrische auto heeft minder bewegende delen en slijt daardoor minder snel. De onderhoudskosten liggen dan ook flink lager vergeleken met een benzine- of dieselauto. Is er een nieuwe accu nodig, dan bent u wel duur uit.

 

Belastingvoordelen
Tot eind 2020 betaalt u voor een volledig elektrische auto geen Motorrijtuigenbelasting (MRB). Volledig elektrische auto’s met een CO2-uitstoot van 0 gr/km komen bovendien in aanmerking voor Milieu-investeringsafstrek (MIA). Dat geldt ook voor (het installeren van) uw laadstation en voor de laadkabel.

 

Opladen
Als uw chauffeur onderweg moet zoeken naar een laadpaal en lang moet wachten tot de accu weer opgeladen is, kost dat tijd en dus geld. Het laadvermogen van de accu is daarom van belang, want dat bepaalt hoeveel kilometers u achtereen kunt afleggen. Wel zijn er tegenwoordig snelladende elektrische auto’s en komen er steeds meer oplaadpunten.

 

Autoverzekering
De premie van een autoverzekering is onder meer gebaseerd op de nieuwwaarde, het gewicht en de afschrijving. Omdat elektrische auto’s duurder zijn in aanschaf, minder snel in waarde dalen en zwaarder zijn, valt de verzekeringspremie dus hoger uit dan bij een benzineauto. Verder is het goed om naar de dekking van de verzekering te kijken. Hoe lang wordt de nieuwwaarde vergoed bij diefstal of een total loss? Is sleephulp naar een laadpaal gedekt? En hoe verzekert u eigenlijk een laadpaal op uw terrein?

 

Advies over uw bedrijfsautoverzekering
U zult alle voor- en nadelen van elektrisch rijden tegen elkaar moeten afwegen om tot een weloverwogen beslissing te komen. Neem in ieder geval contact met ons op voor advies over de bedrijfsautoverzekering, of u nu op benzine blijft rijden of overschakelt naar elektrisch.