Regeerakkoord Rutte III: wat verandert er voor werkgevers?

Werkgevers krijgen onder de nieuwe regering met andere wet- en regelgeving te maken. Welke veranderingen staan u te wachten?

 

Ontslagrecht vaste medewerkers

Bij ontslag van een vaste werknemer moet u nu nog één ontslagreden aanvoeren. Maar sommige problemen met een werknemer gelden voor de wet niet als ontslaggrond. Dat verandert. Als er sprake is van een stapeling van dit soort problemen, dan kan dat straks wel een reden voor ontslag zijn. 

De opbouw van een ontslagvergoeding begint nu pas na twee jaar vaste dienst. Die wachttijd komt te vervallen, het ontslagrecht wordt vanaf dag een opgebouwd.

De transitievergoeding gaat voor elk jaar in dienstverband een derde maandsalaris bedragen. Maar na tien jaar vaste dienst wordt de het recht op ontslagvergoeding niet meer hoger, zoals nu nog wel het geval is.

Een transitievergoeding voor een langdurige arbeidsongeschikte werknemer wordt gecompenseerd. En bij ontslag om bedrijfseconomische redenen hoeft geen transitievergoeding betaald te worden als er al een CAO-regeling van toepassing is.

Als het eerste contract er een is voor onbepaalde tijd, mag de proeftijd vijf maanden bedragen. Bij contracten langer dan twee jaar wordt de proeftijd maximaal drie maanden. In overige gevallen blijft de proeftijd zoals die nu is.

 

Tijdelijke krachten

Nu moet u een flexwerker na twee jaar een vaste aanstelling aanbieden als u langer met hem of haar wilt werken. Straks mag u drie jaar een tijdelijk contract aanbieden.

De WW-premie voor tijdelijke contracten gaat omhoog, die voor vaste werknemers omlaag.

Payrollers moeten hetzelfde gaan verdienen als vaste werknemers en uitzendkrachten krijgen meer rechten op het gebied van sociale zekerheid. De kosten voor deze flexkrachten gaan daardoor omhoog.

 

Ziekte, arbeidsongeschiktheid en bevalling

Als een werknemer ziek wordt, heeft u nu nog een loondoorbetalingsplicht van twee jaar. Dat verandert voor kleine werkgevers (tot 25 werknemers). Zij betalen straks nog één jaar loon door bij ziekte. Het tweede jaar loondoorbetaling is dan voor UWV.

Nu betaalt u als werkgever tien jaar lang een extra hoge premie als een werknemer na twee jaar ziekte arbeidsongeschikt wordt verklaard. Die periode wordt teruggeschroefd naar vijf jaar.

De keuringseisen worden aangescherpt waardoor minder werknemers volledig arbeidsongeschikt verklaard worden.

Vanaf 1 januari 2019 krijgen partners van vrouwen die bevallen zijn van een kind, vijf dagen betaald verlof. Vanaf 1 juli 2020 kunnen partners zes weken verlof krijgen tegen uitbetaling van 70 procent van het loon.

 

Inhuur zzp’ers

Als u een zzp’er voor langer dan drie maanden inhuurt, moet u hem straks ten minste 125 procent van het minimumloon betalen. Betaalt u minder, dan beschouwt de Belastingdienst de arbeidsrelatie als een vast dienstverband en moet u sociale premies afdragen.

De wet DBA verdwijnt. In plaats daarvan moet u straks een Opdrachtgeversverklaring invullen als u een zzp’er inschakelt. De Belastingdienst weet dan dat het om een ’echte’ ondernemer gaat. Het eerste jaar nadat de Opdrachtgeversverklaring wordt ingevoerd, zal beschouwd worden als een gewenningsperiode. De Belastingdienst controleert dan voorzichtiger en zal niet zo snel boetes geven.