Regeerakkoord Rutte III: wat verandert er voor zzp'ers?

Het kabinet heeft in het regeerakkoord een heel pakket aan maatregelen voor zzp’ers opgenomen. Wat verandert er?

 

Minimumtarieven voor zzp’ers
Sommige zelfstandigen, zoals pakketbezorgers, verdienen zo weinig dat ze net kunnen rondkomen. Er blijft dan onvoldoende over om inkomensrisico’s af te dekken. Dat vindt de regering onwenselijk. Daarom komt er een minimumtarief voor zzp’ers. Zij moeten straks ten minste 125% van het wettelijk minimumloon verdienen. Wie minder krijgt en langer dan drie maanden voor een opdrachtgever werkt, wordt niet meer als zelfstandige beschouwd. De Belastingdienst merkt de arbeidsrelatie dan aan als een dienstverband, waardoor de opdrachtgever werkgever wordt en sociale premies moet afdragen.

 

Wet DBA
De Wet DBA verdwijnt en wordt vervangen door een Opdrachtgeversverklaring. Deze moet duidelijk maken of iemand echt zelfstandige is of niet. De opdrachtgever vult de verklaring in via een webmodule.

 

Zelfstandigenaftrek
Wanneer u als ondernemer voldoet aan het urencriterium (1.225 uur per jaar besteden aan de onderneming), heeft u recht op zelfstandigenaftrek. Op dit moment mag u dan een bedrag van €7.280 aftrekken van de winst. Heeft u de pensioengerechtigde leeftijd bereikt, dan is dat de helft: €3.640. Maar vanaf 2020 gaat de zelfstandigenaftrek omlaag.

 

Arbeidsongeschiktheid en pensioen
Zelfstandigen worden niet verplicht om zich te verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid of om pensioen op te bouwen. Maar voor degenen die dat wel willen, moet dat ook wel mogelijk zijn.

 

Payrolling
De mogelijkheden voor payrolling worden beperkt en het wordt minder aantrekkelijk gemaakt om mensen in te huren via payrollconstructies.