Prinsjesdag: Veranderingen voor in 2018

De Miljoenennota van dit jaar wordt ’beleidsarm’ genoemd. Dat wil niet zeggen dat er voor het bedrijfsleven 2018 niets wijzigt. Want het huidige beleid werkt ook volgend jaar door. Wat verandert er?

 

Minimumloon 
Zo’n 60.000 extra werkenden krijgen vanaf 1 januari 2018 recht op tenminste het minimumloon. Het gaat om de groep mensen die aan de slag zijn als opdrachtnemer. Zij hebben geen arbeidsovereenkomst, maar willen of kunnen ook niet voldoen aan de voorwaarden van het zelfstandig ondernemerschap (zzp).

 

Verlagen tarief vennootschapsbelasting
Met ingang van 1 januari 2018 wordt de eerste tariefschijf in de vennootschapsbelasting uitgebreid tot 250.000 euro. Dit betekent dat er een tarief van 20 procent geldt voor een belastbaar bedrag tot 250.000 euro.

 

Invoering loonkostenvoordeel 
In 2017 werd het lage inkomensvoordeel (LIV) ingevoerd, per 2018 komt daar het loonkostenvoordeel (LKV) bij. Het LKV is een tegemoetkoming voor werkgevers die oudere werknemers en werknemers met een beperking door ziekte of handicap in dienst nemen. Het vervangt grotendeels het systeem van premiekortingen.

 

Investeren
In de inleiding van de miljoenennota staat dat zowel de bedrijfsinvesteringen als de overheidsbestedingen toenemen. Alleen de lagere gasproductie remt de groei enigszins. Dat de economie in 2018 minder hard groeit dan nu, komt door de invloed van ’gematigder groei’ van de investeringen.

 

Subsidies
Bestaande goedlopende subsidieprogramma’s zoals de SDE+, de succesvolle Mkb Innovatiestimulering Topsectoren (MIT), de WBSO, de EIA voor bedrijven en de bestaande economische, energie- en gebiedsprogramma’s voor gemeenten en decentrale overheden blijven doorlopen.

 

Invest-NL
Het kabinet heeft in het voorjaar 2017 besloten om een nieuwe financierings- en ontwikkelingsinstelling, genaamd Invest-NL, op te richten. Dat moet in 2018 van start gaan. Invest-NL moet investeringen stimuleren op terreinen waar Nederland nu kansen laat liggen en zal beschikken over een kapitaal van 2,5 miljard euro. Ondernemers kunnen er terecht voor risicokapitaal, garanties, exportkredietverzekeringen en internationale financieringsprogramma’s. Daarnaast gaat Invest-NL in binnen- en buitenland grote maatschappelijke projecten ontwikkelen en waar nodig meefinancieren. Nederland volgt met de oprichting het voorbeeld van andere EU-landen, die al een dergelijke investeringsinstelling hebben.