Vanuit de WW naar een eigen bedrijf

U bent werkloos en ziet kansen voor een succesvol ondernemerschap. Maar uw WW-uitkering wilt u niet zomaar loslaten. Heel begrijpelijk, vindt ook UWV. Er zijn daarom verschillende mogelijkheden om vanuit de WW een bedrijf te starten.

 

Als u toestemming heeft van UWV om een bedrijf te starten met behoud van een deel van uw WW, zijn er twee mogelijkheden:

 

1. De startperiode
Als UWV denkt dat uw bedrijf u voldoende inkomsten gaat opleveren, mag u gebruikmaken van de startperiode. Vanaf de start van uw onderneming ontvangt u dan de eerste 26 weken 29% minder WW-uitkering. In die periode hoeft u niet te solliciteren en mag u al uw uren besteden aan uw onderneming. Ook maakt het niet uit of u veel of weinig verdient en of u veel of weinig uren als ondernemer werkt, het WW-bedrag blijft even hoog. Verdient u bij in loondienst? Dan wordt dat nog wel apart verrekend met uw uitkering. 

Gaat u na de startperiode van 26 weken door als zelfstandige, dan verandert de regeling. U geeft dan door hoeveel uur u aan uw bedrijf besteedt. Afhankelijk daarvan wordt de hoogte van uw WW-uitkering vastgesteld. 

Als voorwaarde voor de startperiode geldt dat u vooraf een speciale training volgt en een ondernemingsplan maakt. U kunt bovendien niet met deze regeling meedoen als u voor uw ex-werkgever aan de slag gaat. Sterker nog: u kunt dan zelfs een boete krijgen. Na de startperiode mag u wel voor uw ex-werkgever werken.

 

2. Starten met behoud van WW
Misschien bent u bang dat een korting van 31% op WW-uitkering te fors is. In dat geval geeft u aan UWV door hoeveel uur u in uw bedrijf werkt. Voor die uren heeft u geen recht op WW en UWV berekent dan hoe hoog uw WW-uitkering wordt. En voor de uren waarvoor u WW ontvangt, heeft u nog steeds een sollicitatieplicht. Uw WW-uitkering stopt als uw inkomsten uit werk of uw eigen bedrijf per maand hoger zijn dan 87,5% van uw WW-maandloon.

Uiteraard is het ook mogelijk een onderneming te starten en de WW-uitkering helemaal stop te zetten. U heeft dan geen sollicitatieplicht en hoeft ook geen inkomsten of uren door te geven aan UWV.

 

Goede voorbereiding 

Wilt u uw bedrijf tot een succes maken, weet dan dat een goede voorbereiding uitermate belangrijk is. U kunt de goede raad van verschillende deskundigen daarbij goed gebruiken. Ook wij zijn graag uw sparring partner. Wilt u weten welke verzekeringen voor u als ondernemer en voor uw bedrijf relevant zijn? Neem dan contact op met ons kantoor. Wij informeren en adviseren u graag.