5 manieren om werkplezier te vergroten

Heeft jouw personeel plezier in het werk? Werkplezier is een cruciale factor voor een succesvol bedrijf. Hoe zorg je ervoor dat het werk leuker wordt voor je werknemers? 5 tips.

 

Belangrijkste wapen tegen verzuim

Plezier op de werkvloer heeft veel voordelen. Je werknemers zullen zich bijvoorbeeld minder vaak ziek melden. Volgens ondernemers in het MKB is ‘werkplezier verhogen’ de beste manier om ziekteverzuim (https://www.ondernemenmetpersoneel.nl/administreren/ziekteverzuim) te verlagen. Dat blijkt uit een poll (https://www.ondernemenmetpersoneel.nl/polls/1121-ziekteverzuim-verlagen-.html) van OndernemenMetPersoneel.nl in april 2017. Een ruime meerderheid (83%) verkoos deze methode boven ‘goed controleren’, ‘telefonisch ziekmelden’, ‘sporten stimuleren’ en ‘gezond voedsel op het werk’. Maar hoe verhoog je het werkplezier? Probeer de volgende 5 manieren eens.

 

1. Delegeer, vertrouw en laat los

Het is vaak moeilijk voor gedreven ondernemers, maar geef je personeel meer verantwoordelijkheid. Geef ze de ruimte om zich te ontplooien binnen je bedrijf. Dat betekent dat jij bepaalde zaken echt moet delegeren en loslaten (https://www.ondernemenmetpersoneel.nl/motiveren/leidinggeven/618-7-tips-voor-effectief-delegeren-en-loslaten.html) en dat je werknemers niet als kleine kinderen moet behandelen. Zij willen ook het beste voor je bedrijf, maar dan moeten ze wel een stukje verantwoordelijkheid krijgen. Bemoei je dus alleen met het resultaat (de output) van een werknemer en niet met de details en de manier waarop ze hun taken uitvoeren. Ze zullen misschien dezelfde fouten maken die jij ooit heb gemaakt, maar dat hoort erbij. Soms zullen ze juist betere methoden ontwikkelen. Die innovatie heeft je bedrijf hard nodig. En je werknemers zelf ook. Dan zullen ze zich echt van toegevoegde waarde voelen binnen je bedrijf en veel meer plezier krijgen in het werk dat ze doen. Kortom: geef je werknemers vertrouwen, dan kun je echt op ze bouwen.

 

2. Zoek naar gezamenlijke waarden

Deel niet alleen de taken in je bedrijf, maar deel ook de waarden van je bedrijf. Probeer een bedrijfscultuur neer te zetten waarbij niet alleen jij je goed voelt, maar ook je werknemers. Dan zullen ze zich sneller thuis voelen binnen je bedrijf. Dit is een belangrijke factor om meer plezier te krijgen in het werk. Probeer dus je bedrijfscultuur te definiëren in samenspraak met je werknemers. Dat doe je bijvoorbeeld door kernwaarden (https://www.ondernemenmetpersoneel.nl/motiveren/werksfeer/1140-hoe-kernwaarden-je-personeel-vooruit-helpen.html) op te stellen. Dingen die belangrijk zijn voor de mensen binnen je bedrijf. Bijvoorbeeld: ‘wij zijn eerlijk en oprecht’, ‘wij vertrouwen elkaar’, ‘wij staan voor duurzaamheid’. Met dit soort kernwaarden laat je zien dat het niet alleen om het werk zelf draait, maar om een groter geheel. Een bedrijf met een interne missie: goed zijn voor elkaar en daarmee goed voor het bedrijf, de klanten en leveranciers. Dat zorgt voor verbinding en meer plezier in het werk.

 

Veilige werkomgeving (http://www.goudse.nl/het-preventieabonnement.html?utm_campaign=ondernemenmetpersoneel&utm_source=website&utm_medium=link)

 

Wil je werknemers een veilige werkomgeving bieden en aan de eisen van Arbowet, brandweer, gemeente en verzekeraar voldoen? Regel dan een preventieabonnement (http://www.goudse.nl/het-preventieabonnement.html?utm_campaign=ondernemenmetpersoneel&utm_source=website&utm_medium=link) tegen een gunstig maandtarief.

Aan de slag met preventie (http://www.goudse.nl/het-preventieabonnement.html?utm_campaign=ondernemenmetpersoneel&utm_source=website&utm_medium=link)

 

3. Zorg voor ontspanning op het werk

Wordt er binnen jouw bedrijf veel gelachen? Zorg dat er niet alleen maar gewerkt wordt, maar ook af en toe ontspanning is. De boog kan niet altijd gespannen zijn. Zorg dus dat je werknemers zich op een bepaalde manier kunnen ontspannen, zonder dat anderen te veel afgeleid worden en het werk er onder te leiden heeft. Daar kun jij als ondernemer het voortouw in nemen. Bedenk welke vormen van ontspanning goed passen bij je werknemers en maak dat mogelijk. Denk aan sport, spelletjes, tv, muziek, borrels, games of ontspanningsoefeningen. In de meeste bedrijven werkt ontspanning uitstekend om het werkplezier te vergroten en de onderlinge band te versterken. Maar welke vorm van ontspanning kun je nu het beste kiezen? Lees deze 8 tips voor ontspanning op het werk (https://www.ondernemenmetpersoneel.nl/administreren/ziekteverzuim/1126-8-tips-voor-ontspanning-op-het-werk.html).

 

4. Maak er een sport van

Maak het werk uitdagender. Hoe? Door duidelijke doelen te stellen. Als je werknemer een concreet doel heeft, kan hij scoren. Want wie zou er nog naar een voetbalwedstrijd kijken als er geen doelen waren? Of als er geen score werd bijgehouden en geen punten werden verdeeld? Daar zou niets aan zijn. Toch is het op de werkvloer vaak wel zo. Breng daar verandering in. Zorg voor individuele doelen, teamdoelen en bedrijfsdoelen. Vier daarna iedere mijlpaal die bereikt wordt. Koppel ook een beloning aan een goede prestatie (https://www.ondernemenmetpersoneel.nl/motiveren/functioneringsgesprek/1033-prestatiebeloning-hoe-werkt-dat.html). Al is het alleen al de erkenning - dat het iemand opvalt als er goed werk wordt geleverd. Maak bijvoorbeeld ook een persoonlijk scorebord, waarop de werknemer kan zien wat zijn prestaties zijn. Dan zal hij zichzelf al meer uitdagen en mogelijk ook zijn omgeving. Hoe kun je dit slim inrichten? Lees het artikel: Scoren met personeel, 5 tips voor een winnend team (https://www.ondernemenmetpersoneel.nl/motiveren/leidinggeven/1064-scoren-met-personeel-5-tips-voor-een-winnend-team.html).

 

5. Zorg voor een goed personeelsbeleid

Je personeel zal meer plezier krijgen in het werk als er een goed personeelsbeleid (https://www.ondernemenmetpersoneel.nl/motiveren/leidinggeven/927-wat-is-goed-personeelsbeleid.html) wordt gevoerd. Dat betekent dat jij met name zorgt voor:

 

• een veilige en gezonde werkomgeving

• eerlijke beloning

• gelijke kansen

• contracten en afspraken die voldoen aan wet- en regelgeving

• een duidelijk verzuimbeleid

• opleiding en ontwikkeling

• bespreking van de ontwikkeling via een gesprekscyclus

 

Door een goed personeelsbeleid te voeren, is er rust en duidelijkheid binnen je bedrijf. Je personeel zal zich veilig voelen en kan zich dan concentreren op het werk dat gedaan moet worden. Dan staat er niets meer in de weg van werkplezier.