Betaalt u een rechtszaak zelf?

Onenigheid over een contract met een leverancier. Een klant die weigert te betalen. Of een conflict met een zakenpartner. Het zijn geschillen die niet altijd met een goed gesprek zijn op te lossen. Een rechtsbijstandsverzekering kan dan wel uitkomst bieden.

 

Uit recent onderzoek van ZZP Barometer is gebleken dat ruim de helft van de zzp’ers (56,1 procent) niet beschikt over een zakelijke rechtsbijstandverzekering. Is dat erg? Een deel (27,6 procent) van de ondervraagden zegt dit risico op een andere manier te hebben afgedekt, bijvoorbeeld via een eigen buffer.

Zelf betalen?
Maar de kosten kunnen bij een zakelijk juridisch geschil hoog oplopen. Kunt u die inderdaad zelf betalen en wilt u uw reserves daar überhaupt voor aanspreken? Een deel van de zzp’ers (13,6 procent) ziet dat als een probleem en overweegt daarom wel om een zakelijke rechtsbijstandverzekering af te sluiten. En het aantal zzp’ers dat over een zakelijke rechtsbijstandverzekering beschikt is de afgelopen drie jaar met 15,6 procent toegenomen; van 35,9 procent in 2014 naar 41,5 procent in 2017.

Rekenen op juridische bijstand
Met een zakelijk rechtsbijstandverzekering kunt u rekenen op hulp bij allerlei juridische kwesties waar u als ondernemer mee te maken krijgt. U kunt juridisch advies krijgen, bijvoorbeeld als u een contract opstelt. En ook voor het incasseren van achterstallige betalingen en het verhalen van letselschade of materiële schade heeft u baat bij een rechtsbijstandsverzekering. Moet een conflict uitgevochten worden voor de rechtbank, dan kunt u de kosten vergoed krijgen, ook als u de rechtszaak verliest.

Niet voor alle conflicten
Sommige conflicten zijn met een zakelijke rechtsbijstandverzekering niet afgedekt. Denk aan geschillen over verkeersboetes, belastinggeschillen of geschillen over de grens. Ook bij faillissementen en kwesties met auteursrechten en octrooien helpt een rechtsbijstandverzekering doorgaans niet. Een verzekeraar gaat bovendien pas voor u aan de slag als het belang groot genoeg is. Kleine conflicten moet u dus zelf oplossen. Daarnaast wordt juridische bijstand vergoed tot een bepaald maximum. Komen de kosten daar bovenuit, dan betaalt u mee. En u mag zelf een jurist of advocaat kiezen, maar dan is vaak de premie hoger of de maximumvergoeding lager dan wanneer u gebruikmaakt van de jurist die de verzekeraar u toewijst.

Hoe verzekert u zich?
Wilt u weten in welke situaties een zakelijke rechtsbijstandverzekering voor u een oplossing is? Neem dan contact op met ons kantoor. Wij bespreken graag met u welke dekking uw onderneming nodig heeft en hoeveel u aan premie kwijt bent.