Meer wateroverlast door klimaatverandering

Schade door klimaatverandering blijkt erger uit te pakken dan een paar jaar geleden nog werd voorspeld. Met name wateroverlast zal de komende jaren toenemen door meer en hevigere regenbuien. Hoe voorkomt u schade aan pand en inventaris? En bent u goed verzekerd?

 

Hoe het klimaat in Nederland zich precies zal ontwikkelen, is niet met zekerheid te zeggen. Het KNMI heeft in 2014 klimaatscenario’s gemaakt, die een aantal robuuste tendensen weergeven. Zo zal de totale jaarlijkse neerslag toenemen en krijgen we buien met meer hagel, bliksem en windstoten. De verwachting is dat het veranderende weer leidt tot meer schade met name door wateroverlast.

Schade vaak groot
Wateroverlast ontstaat bijvoorbeeld als na hevige regenval het water niet goed weg kan komen. Het kan dan uw gebouw binnendringen en schade toebrengen aan het pand, uw inventaris en opgeslagen goederen. De schade moet dan hersteld worden, wat een dure grap kan zijn. Maar als uw interieur gedroogd, hersteld of vervangen moet worden kan dat ook betekenen dat u een tijd stil komt te liggen. De totale schade door wateroverlast wordt op die manier wel zeer omvangrijk.

 

Preventie is aanrader
• Wat kunt u doen om wateroverlast en schade te voorkomen?

• Plaats een waterdetector die een melding geeft als er water binnendringt in het gebouw. U kunt dan direct ingrijpen.

• Zorg voor waterkeringen zoals speciale absorberende zakken of zandzakken. Plaats die voor de deur of andere plekken van uw pand zodra de waterdetector alarm slaat.

• Verwijder regelmatig bladeren en zwerfvuil van het dak en uit de dakgoten.

• Hoe ziet het terrein buiten uw pand eruit? Met volledige bestrating verhoogt u het probleem van slechte afwatering. Is het mogelijk ruimte te geven aan groen?

• Zet voorraden altijd op stellingen of pallets en liefst in een ruimte die weinig gevaar loopt in geval van wateroverlast.

• Zet dure apparatuur bij voorkeur op een minder kwetsbare plek in het gebouw.

 

Hoe bent u verzekerd?
Als u een gebouwen- en/ of inventarisverzekering heeft, gaat u er misschien vanuit dat schade door wateroverlast vergoed zal worden. Toch is dat lang niet altijd het geval. Schade door binnengedrongen regenwater of door wateraccumulatie is vaak niet gedekt. Bovendien kan de schade doordat uw bedrijf stil is komen te liggen hoger uitvallen dan de daadwerkelijke materiële schade. Bent u daarvoor verzekerd?

Neem contact op met ons kantoor als u wilt weten hoe u de schade door wateroverlast kunt verzekeren.