Beleid voor flexwerkers voorkomt problemen

De arbeidsmarkt flexibiliseert meer en meer en ook u kiest er misschien voor om met tijdelijke contracten of met zzp’ers te gaan werken. Dat kan verstandig zijn, maar flexwerk is niet zo vrijblijvend als veel ondernemers denken. Wat zijn de valkuilen?

 

In een recent, onafhankelijk onderzoek onder HR-professionals gaf maar liefst 86% aan dat zijn organisatie gebruikmaakt van flexibele arbeidskrachten, in welke vorm dan ook. Gemiddeld genomen gaat het om 14% van het volume aan arbeidskrachten. Maar bijna de helft van de HR-professionals (43%) zegt ook dat er voor flexwerkers geen beleid is als het gaat om selectie, opleiden, ontwikkelen, evaluaties, exitgesprekken of het structureel onderhouden van contacten.

Lastig om afwegingen te maken
Dat zoveel bedrijven wél flexwerkers inzetten, maar daarvoor geen beleid hebben, is onder andere omdat het lastig is om de juiste afwegingen te maken. Want wat wil je als bedrijf precies met die flexwerkers? En met wie heb je eigenlijk te maken: iemand met een tijdelijk contract of een zzp’er? Door alle veranderingen in de Wet Werk en Zekerheid en door de Wet DBA is het belangrijk dat u goed nadenkt over de flexkrachten die u inhuurt en op welke manier u deze mensen aanstuurt, coacht en opleidt. Huurt u zzp’ers in, dan ligt dat totaal anders. Bij hen is het juist wettelijk verplicht dat u zich als opdrachtgever gedraagt, en niet de rol van werkgever op u neemt.

Flexwerkers lopen meer risico’s 
Als u van mening bent dat flexwerkers een belangrijke rol (gaan) vervullen in uw bedrijf, is het aan te raden voor deze groep specifiek beleid te ontwikkelen. Belangrijk daarbij is dat u weet welke rechten en plichten u als werkgever heeft. En met welke risico’s u te maken krijgt. Door gebrek aan ervaring en onduidelijkheid over veilig werken, is het risico op een bedrijfsongeval bij flexwerkers bijvoorbeeld groter dan bij reguliere arbeidskrachten. Als u onvoldoende heeft gedaan om een ongeval te voorkomen, kunt u aansprakelijk gesteld worden en een hoge boete krijgen.

Lagere inzetbaarheid, hoger ziekteverzuim
Ook kunnen flexwerkers eerder te kampen krijgen met psychische problemen doordat zij meer onzekerheid ervaren in hun leven. Hun werkdruk is vaak hoger en hun gevoel van autonomie op het werk juist minder groot. Bovendien zouden flexwerkers minder goede leer- en ontwikkelingsmogelijkheden hebben en brengt hun onregelmatige bestaan gezondheidsrisico’s met zich mee. Het gevolg is iets wat u niet wilt: een lagere inzetbaarheid en hoger ziekteverzuim. Met een goed flexwerkersbeleid kunt u die risico’s beperken.

Risico’s verzekeren
Wilt u beleid ontwikkelen voor uw flexwerkers? Neem dan ook contact op met ons kantoor om te praten over de risico’s die u loopt en de manier waarop u die het beste verzekert.