Miljoenennota: 'Sterker uit de crisis'

Nederland is sterker uit de crisis gekomen en staat er economisch beter voor. De vooruitzichten voor volgend jaar zijn positief zowel wat betreft de economische groei als de werkgelegenheid. Dat is de belangrijkste strekking van de miljoenennota 2017.

 

Het ergste economische leed is geleden, vindt het kabinet. Hoewel de hervormingen en bezuinigingen pijn gedaan hebben, waren ze nodig om economische groei weer mogelijk te maken en de overheidsfinanciën meer in balans te brengen.

 

Macro-economische verwachtingen:

 

• Het begrotingstekort komt uit op 0,5 procent boven het bbp. Die schatting ligt lager dan die van het Centraal Planbureau dat uitging van 0,7 procent begrotingstekort.

• De staatsschuld bedraagt in 2017 62,1 procent van het bbp.

• De koopkracht stijgt met 1,1 procent.

• Economie groeit met 1,7 procent. Eerder werd 1,6 procent groei verwacht.

• Consumptie van huishoudens stijgt van 1,3 naar 1,8 procent.

• Inflatie stijgt naar 0,5 procent.

• Werkloosheid daalt naar 555.000 werklozen. Eerst was de verwachting nog 560.000 werklozen.

 

Internationale ontwikkelingen kunnen overigens wel zorgen voor economische tegenslag. Een onverwachte stijging van de olieprijs, de brexit, spanning in Turkije of terreuraanslagen kunnen invloed hebben op het vertrouwen en daarmee op de economie.

 

Werkgelegenheid stimuleren
Hoewel de economie aantrekt, is de werkloosheid nog te hoog. Daarom heeft de regering met de sociale partners een aantal gerichte maatregelen afgesproken om (langdurige) werkloosheid tegen te gaan, waaronder een versoepeling van de regels voor seizoenswerk. Werkloze 50-plussers krijgen bovendien intensievere ondersteuning bij het vinden van werk.

 

Vanaf 21 jaar volwaardig loon
Het minimumjeugdloon vanaf 21 jaar wordt in twee stappen afgeschaft, omdat jongeren ook een volwaardig loon verdienen. Werkgevers worden hiervoor gecompenseerd om negatieve effecten voor de werkgelegenheid tegen te gaan.