Ontslag. Naar de rechter of schikken?

Een ontslag hoeft niet altijd via UWV of de kantonrechter te lopen. Als u er samen met uw werknemer uit kunt komen, bepaalt u samen het hoe en wat van het ontslag. Waar moet u dan aan denken?

 

Een werknemer ontslaan is niet per se gemakkelijker geworden sinds de invoering van de Wet werk en zekerheid (Wwz). Als u uw medewerker wilt ontslaan omdat hij niet goed functioneert, moet u daarover een dossier hebben aangelegd. De ontslagroute loopt dan via de kantonrechter, die zich ook uitspreekt over de ontslagvergoeding. Dat gaat niet altijd goed volgens een groep bedrijfsjuristen, ondernemers en arbeidsrechtadvocate. Rechters wijzen ontslagvergoedingen vaker af en ontslagdossiers worden nogal eens afgekeurd.

Wederzijds goedvinden
Omdat de gang via de rechter complex en onzeker is, zijn werkgevers steeds vaker geneigd om in een zaak te schikken. Dat kan ook prima als u en uw werknemer beiden van mening zijn dat het geen zin heeft om het arbeidscontract voort te zetten. U kunt in dat geval een ontslag met wederzijds goedvinden in gang zetten. Het dienstverband wordt dan in onderling overleg beëindigd en u maakt samen afspraken over bijvoorbeeld de ontslagdatum, uitbetaling van vakantiedagen en ontslagvergoeding. Deze afspraken legt u schriftelijk vast in een beëindigingsovereenkomst.

Met instemming
Bij een ontslag met wederzijds goedvinden hoeft u niet naar de kantonrechter om het arbeidscontract te laten ontbinden. Dat is ook niet nodig bij een zogenaamd ontslag met instemming van de werknemer. Bij een dergelijk ontslag zegt u de arbeidsovereenkomst op, uw werknemer gaat daar schriftelijk mee akkoord en u betaalt hem een transitievergoeding. Bij ontslag met wederzijds goedvinden mag u andere afspraken over een vergoeding maken.

Uw initiatief
Na het ontslag moet uw werknemer direct op zoek naar nieuw werk. Lukt dit niet, dan kan hij bij UWV een WW-uitkering aanvragen. Hij moet dit zo snel mogelijk doen. Om ervoor te zorgen dat hij recht heeft op WW, moet in de beëindigingsovereenkomst staan dat het initiatief voor het ontslag bij u als werkgever ligt.

Juridische bijstand
Of het ontslag nu plaatsvindt via UWV, kantonrechter of in onderling overleg, het is en blijft een juridische kwestie waar u best wat professionele ondersteuning bij kunt gebruiken. Een rechtsbijstandverzekering kan dan uitkomst bieden. Wilt u hierover meer informatie en een onafhankelijk advies? Neem dan contact op met ons kantoor.