Goede bedrijfsoverdracht vergt jaren

Natuurlijk weet u dat het er ooit van gaat komen: u stopt met werken en verkoopt uw bedrijf. Maar wanneer moet u met de plannen daarvoor beginnen? Het antwoord? Heel vroeg. Bedrijfsoverdracht is een complex en gevoelig proces.

 

Het verkoopproces van een bedrijf duurt gemiddeld een maand of zeven. Maar de voorbereiding van de verkoop, is niet zo snel klaar. Daar staat maar liefst 6 tot 8 jaar voor. Er moet heel veel gebeuren om de overdracht te laten slagen voor alle betrokken partijen.

Uw leven na de verkoop
De emotionele kant van de overdracht lijkt misschien niets met zaken te maken te hebben, maar niets is minder waar. Als u het bedrijf niet los kunt laten en als u voor uzelf geen nieuw perspectief heeft, kunt u na de verkoop problemen verwachten. Bedenk daarom goed hoe uw leven na de verkoop van uw bedrijf eruitziet. Wilt u bij het bedrijf betrokken blijven en is dat verstandig? Op welke andere wijze kunt u invulling geven aan uw leven als u niet meer werkt? Bespreek de veranderingen die u te wachten staan met mensen die dicht bij u staan.

Bedrijf verkoopklaar maken
Behalve uzelf moet ook uw bedrijf klaar zijn voor de verkoop. Want wat voor bedrijf laat u achter en hoe kan een andere ondernemer daar weer iets moois van maken? Wat moet dat trouwens voor iemand zijn, uw opvolger? Hoe is zijn stijl van leidinggeven, hoe gaat hij om met de medewerkers en hoe is zijn financiële positie? En uw bedrijf? Misschien is een andere organisatiestructuur gewenst, moet u in investeren in IT of opleidingen, onderdelen afstoten of u op andere marktsegmenten richten.

Tijdig maatregelen treffen voor uw inkomen
Een ander belangrijk onderdeel in de voorbereidingen van de bedrijfsoverdracht is uw inkomen. Hoe staat u er financieel voor als u stopt? Wat levert het bedrijf u op en op welke andere inkomsten kunt u rekenen? Als u al vroeg maatregelen treft om uw inkomen ook na de verkoop van uw bedrijf op peil te houden, is er nog heel veel mogelijk. Neem daarom contact op met ons kantoor om uw verkoopplannen al in een vroeg stadium met ons te bespreken.