Pesterijen leiden tot meer verzuim

Discriminatie, pesten of (seksuele) intimidatie op het werk kunnen uw medewerkers letterlijk ziek maken. Als uw bedrijf staat voor een goede werksfeer en als u hoge verzuimcijfers wilt voorkomen, kunt u als werkgever niet wegkijken.

 

De cijfers liegen er niet om: 7,8% van de werkende bevolking in Nederland heeft het afgelopen jaar te maken gehad met pesterijen op het werk. Dit is een half miljoen mensen. Uit een studie van de Universiteit in Leiden blijkt dat gepest worden bijdraagt aan psychische klachten zoals angst, posttraumatische stressklachten, depressieve symptomen, stress en burn-out. Maar opvallend was ook dat psychische klachten de kans verhogen om gepest te worden. Reden te meer om het probleem serieus te nemen.

Zeven verzuimdagen extra
Niet alleen uit medeleven met uw werknemer wilt u alert zijn op pestgedrag. De psychische gevolgen kunnen ook u duur komen te staan. Naar schatting leiden pesterijen op de werkvloer jaarlijks tot gemiddeld zeven extra verzuimdagen per slachtoffer. Dat betekent 1,7 miljard euro aan loondoorbetaling voor werkgevers.

Buitensluiten
Wanneer is er nu precies sprake van gepest worden? Dat is niet altijd duidelijk. Wat de een als een geintje bedoelt, kan voor de ander heel kwetsend overkomen. Ook maakt het uit of een medewerker altijd de klos is of dat hij zich geaccepteerd voelt en soms te maken krijgt met een plagerijtje. Ten slotte: pesten is niet alleen uitschelden of rottigheid uithalen. Vaak is buitengesloten worden een veel grotere bron van psychisch leed.

Aandacht voor pesterijen
Onlangs is de campagne ’Moet toch kunnen’ van start gegaan om aandacht te vragen voor pesterijen op de werkvloer. Dat kan ook voor uw bedrijf aanleiding zijn om dit probleem op de agenda te zetten. Ook uw verzuimverzekering kan dan onder de loep genomen worden. Wist u dat werkgerelateerde psychische klachten in Nederland maar liefst een derde van het ziekteverzuim veroorzaken? Wat kan een verzuimverzekeraar u bieden als u wilt zorgen voor een prettige en veilige werksfeer? Neem daarover contactop met ons kantoor voor informatie en advies.