Aandacht voor vakantiewerker

Nu de zomer is aangebroken wilt u misschien vakantiewerkers inschakelen. Maar hoe zit de wet- en regelgeving voor deze tijdelijke krachten eigenlijk in elkaar? Waar moet u rekening mee houden? En denkt u aan de verzekeringen?

 

Volgens de ABU CAO voor uitzendkrachten loopt de vakantiekrachtenperiode van 1 juni tot 1 september, grofweg de zomervakantie voor studenten en scholieren. Op vakantiewerkers zijn in principe de gewone regels van het arbeidsrecht van toepassing. Dat betekent dat u een arbeidscontract opstelt en dat de vakantiewerker onder de cao valt. Voor vakantiekrachten vanaf 15 jaar moet u ten minste het minimumjeugdloon betalen en premies voor werknemersverzekeringen op het loon inhouden.

Afwijkende arbeidsvoorwaarden
Voor vakantiewerkers gelden enkele afwijkende arbeidsvoorwaarden:

• Vakantiewerkers hebben recht op 13 1/3 uur vakantie per maand of een evenredig deel hiervan als zij minder dan een maand werken.

• Vakantiewerkers die werken op basis van een uitzendovereenkomst met uitzendbeding, ontvangen een aanvulling voor vakantiedagen.

• Vakantiewerkers hebben geen recht op reserveringen voor kort verzuim, buitengewoon verlof en feestdagen.

 

Werktijden en werkzaamheden
Voor jongeren tot 18 jaar gelden beschermende regels op grond van de Arbeidstijdenwet (ATW). Het hangt van de leeftijd af hoeveel uur hij mag werken en of hij ’s nachts, ’s avonds en in het weekend ingezet mag worden. Verder mogen jongeren onder 18 jaar niet zomaar elk werk doen. Ze mogen bijvoorbeeld niet met gevaarlijk stoffen werken of dagelijks blootgesteld worden aan lawaai.

Voorbereiding en begeleiding
Vakantiewerkers zijn vaak scholieren zonder veel werkervaring. Zij lopen daardoor meer risico op een bedrijfsongeval dan reguliere arbeidskrachten. Bereid uw vakantiewerker daarom goed voor en zorg voor veiligheid en goede verzekeringen.

• Leg hem uit wat het werk inhoudt en waar hij verantwoordelijk voor is.

• Zorg dat hij goed wordt ingewerkt.

• Zorg voor toezicht en voor een aanspreekpunt bij vragen.

• Indien nodig: zorg voor werkkleding en –schoenen.

• Maak hem attent op mogelijke gevaren tijdens het werk.

• Zorg voor goede veiligheidsinstructies, bijvoorbeeld wat te doen bij brand.

 

Goed verzekeren
Besef welke risico’s uw vakantiewerkers lopen en vraag ons welke verzekeringen voor hen nodig zijn. Neem contact op met ons kantoor zodat wij u op maat kunnen adviseren.