Financiële zekerheid met compagnonsverzekering

Leidt u samen met anderen een maatschap of een vennootschap? Dan doet u er goed aan een overnamebeding op te nemen in de vennootschaps- of maatschapsakte. Daarin legt u vast wat er met de aandelen gebeurt als een van u overlijdt.

 

Met een overnamebeding hebben de overgebleven compagnons het eerste recht om de aandelen van de overledene over te nemen en diens nabestaanden uit te kopen. Zo wordt voorkomen dat het voortbestaan van uw bedrijf in gevaar komt doordat nabestaanden zich met de bedrijfsvoering gaan bemoeien of de aandelen aan derden verkopen.

Aandelen contant uitbetalen
Het probleem is dat u als achtergebleven compagnon(s) de betreffende aandelen wel moet kúnnen overnemen. U moet namelijk aan de nabestaanden van uw overleden compagnon de waarde van diens aandelen contant uitbetalen. Terwijl de middelen van uw onderneming misschien volledig vastzitten in gebouwen en bedrijfsmiddelen. Bovendien maakt ook goodwill deel uit van de waarde van de onderneming. De vraag is: beschikt u over voldoende liquide middelen om de uitkoop te realiseren?

Verzekering op elkaars leven
U heeft twee mogelijkheden als u de uitkoop niet direct kunt betalen. Ten eerste kunt u geld lenen. Maar die extra financieringslasten kunnen gevolgen hebben voor uw eigen inkomen. En als de financieringslast niet opgebracht kan worden, staat bovendien de continuïteit van uw onderneming alsnog op het spel. Een andere oplossing is de compagnonsverzekering. U en uw medevennoot of medevennoten sluiten dan een overlijdensrisicoverzekeringen af op elkaars leven. Als een van de compagnons komt te overlijden keert de verzekering een bedrag uit aan de andere compagnon(s). Met dat geld kunnen ze de uitkoop realiseren.

Advies
Leidt u samen met een of meerdere compagnons een zaak? Neem dan contact op met ons kantoor. Wij informeren u over de fiscale kanten van de compagnonsverzekering en gaan voor u op zoek naar een betaalbare en goede verzekeringsoplossing.