Niet altijd ziek bij ziekmelding

Intensieve mantelzorg, schulden of een echtscheiding. Uw medewerkers kunnen door moeilijke privéomstandigheden veel stress ervaren en zich daardoor bij uw bedrijf ziek melden. Is daar niets aan te doen of kunt u dit soort verzuim toch beperken?

 

Opvallend nieuws: de Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde (NVAB) vermoedt dat 70 tot 80 procent van de werknemers die zich ziek melden, geen medische klachten heeft. Enkele maanden geleden bleek bovendien uit een rondvraag van het FD bij arbodienstverleners dat psychisch verzuim vaak financieel gerelateerd is. En een jaar geleden berichtte ArboNed dat de helft van het ziekteverzuim in Nederland veroorzaakt wordt door stressklachten.

Problemen bespreekbaar maken
Het mag duidelijk zijn dat u als werkgever het ziekteverzuim omlaag kunt brengen door meer aandacht te besteden aan de stressklachten van uw medewerkers. In de eerste plaats gaat het om het wegnemen van stress die veroorzaakt wordt door het werk. De werkdruk is bijvoorbeeld te hoog, de verhoudingen zijn slecht of er wordt gepest op de werkvloer. U kunt met behulp van een arbodienst de werkomstandigheden en de werksfeer verbeteren om zo de stress te reduceren.

Aandacht voor privéproblemen
Moeilijker is het om stress door privéomstandigheden weg te nemen. Toch geldt ook hier dat openheid, begrip en het aanreiken van oplossingen kunnen voorkomen dat uw medewerker zich (volledig) ziek moet melden. Als mensen bijvoorbeeld de tijd tussen werk en privé beter kunnen verdelen, kunnen ze weer in balans komen. Actieve begeleiding bij schuldsanering of psychologische hulp bij echtscheiding kan ervoor zorgen dat uw medewerker zich beter voelt en zijn werk weer aan kan.

Verzuimverzekeraar gericht op preventie
Veel verzuimverzekeraars richten zich op preventie en werken samen met arbodiensten die daarin gespecialiseerd zijn. Als voorkomen en wegnemen van stress bij u hoog op de agenda komt te staan, zoekt u misschien een verzuimverzekeraar die past bij uw nieuwe verzuimbeleid. Veel verzekeraars werken samen met een goede arbodienst. Die helpt u de vroege signalen van stress bij een medewerker te herkennen en een sfeer te creëren waarin de problemen bespreekbaar zijn. Ook kunnen zij u adviseren over hoe u de problemen kunt helpen oplossen.

Wij informeren u graag over verschillende verzuimverzekeraars en hun aanpak. Neem daarvoor contact op met ons kantoor.