AOV, Broodfonds of beide?

Veel ondernemers hebben geen arbeidsongeschiktheidsverzekering, maar nemen het risico van inkomensverlies door ziekte wel serieus. Vandaar dat er alternatieve oplossingen zijn bedacht zoals het broodfonds. Is dat iets voor u?

 

Van de zelfstandigen zonder personeel heeft 22% een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV). Bij zelfstandigen met personeel is dat 35%. Die percentages liggen niet hoog vergeleken met werknemers in vaste dienst. Die zijn allemaal verzekerd en krijgen loon doorbetaald of een uitkering als ze door ziekte of een aandoening niet meer zelf hun geld kunnen verdienen. Sommige ondernemers zijn van mening dat ze de verzekering niet nodig hebben. Ze hebben bijvoorbeeld ook nog een baan, beschikken over genoeg vermogen of hebben een partner met een inkomen waar zij in geval van nood samen van kunnen rondkomen. Maar meestal zijn ondernemers onverzekerd omdat ze de kosten van een AOV te hoog vinden.

Uitkering uit een broodfonds
Om toch iets van een voorziening bij arbeidsongeschiktheid te hebben, zijn er de laatste jaren alternatieve regelingen bedacht. Zo zijn er zogenaamde broodfondsen in het leven geroepen. Een broodfonds bestaat uit minimaal twintig en maximaal vijftig ondernemers, die elke maand geld opzij zetten op een broodfondsrekening. Als een van hen arbeidsongeschikt wordt, ontvangt hij een uitkering uit het fonds. Hoeveel en hoe lang er per deelnemer wordt ingelegd, hoe hoog de uitkering is en hoe lang je als arbeidsongeschikte een uitkering ontvangt, is per fonds verschillend. Ook kunnen binnen een fonds per deelnemer andere afspraken gelden.

Combinatie kan gunstig zijn
Een broodfonds is in het algemeen goedkoper dan een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Maar een broodfonds kent ook beperkingen. U kunt soms alleen maar toegelaten worden als de andere ondernemers u kennen en u vertrouwen. Ook moet u vaak al een paar jaar ondernemer zijn en moeten uw verdiensten boven een bepaalde grens uitkomen. En de uitkeringsduur is maximaal twee jaar. Als u niet aan de voorwaarden voldoet of als u in aanmerking wilt komen voor een uitkering met een langere duur, bent u dus alsnog aangewezen op een AOV. Wel kunt u dankzij deelname aan een broodfonds de kosten voor een reguliere AOV laag houden. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor een wachttijd van twee jaar of voor een lagere uitkering.

Op maat verzekerd
Doet u mee aan een broodfonds, maar wilt u ook langdurige arbeidsongeschikt verzekeren? Kunt of wilt u zich niet aansluiten bij een broodfonds, maar neemt u het arbeidsongeschiktheidsrisico wel serieus? Neem dan contact op met ons kantoor. Wij zorgen ervoor dat u op maat verzekerd bent.