Aandacht voor beroepsziekten is nodig

Knie- of rugklachten, rsi, long- en luchtwegaandoeningen, gehoorschade en burn-out. Het zijn aandoeningen en ziekten die gerelateerd kunnen zijn aan het werk. Met een goed preventieprogramma kunt u klachten bij medewerkers voorkomen.

 

Chemische stoffen, zwaar fysiek werk, veel repetitieve handelingen, bacteriën of een te hoge werkdruk, het zijn allemaal zaken die medewerkers ziek kunnen maken. Per jaar lopen zo’n 20.000 mensen in Nederland een beroepsziekte op. En naar schatting sterven jaarlijks 3700 Nederlanders aan een aandoening die zij op hun werk hebben opgelopen. Dat er meer aandacht nodig is voor beroepsziekten is wel duidelijk.

 

Onafhankelijk oordeel
Toch is het lastig om vast te stellen of gezondheidsklachten daadwerkelijk veroorzaakt zijn door te zware belasting op het werk. Op dit moment ligt de bewijslast daarvoor nog bij de werknemer. Maar sommige procedures duren wel tien tot twintig jaar. Dat is kostbaar en emotioneel zwaar. Een deel van de zieken begint daarom niet eens aan een rechtszaak en eist geen schadevergoeding van zijn werkgever. Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken wil nu nagaan of er een onafhankelijke medische instantie in het leven geroepen kan worden, die beoordeelt of een werknemer door zijn werk ziek is geworden.

 

Risico voor alle bedrijven
Als werkgever wilt u voorkomen dat uw medewerkers gezondheidsschade oplopen. Natuurlijk in de eerste plaats voor henzelf, maar ook voor uw bedrijf. Gezonde werknemers zijn productiever en een laag ziekteverzuim drukt de kosten. Als er in de toekomst sneller uitspraak wordt gedaan over een schadevergoeding door de werkgever, is dat een extra risico voor u. Denkt u dat beroepsziekten voor uw bedrijf geen issue zijn omdat uw medewerkers alleen bureauwerk doen? Besef dan het bij beroepsziekten in de helft van de meldingen gaat om psychische aandoeningen.

 

Verzuimverzekering en preventie
Neemt u de gezondheid van uw medewerkers serieus, zet dan een effectief preventieprogramma op. De arbodienst waarmee u samenwerkt kan u daarbij helpen, maar ook veel verzuimverzekeraars bieden die mogelijkheid. Het is sowieso goed om na te gaan of u het verzuimrisico goed verzekerd heeft en of u voldoende ondersteund wordt in uw preventiebeleid. Neem voor een analyse en advies contact op met ons kantoor.