Meer verzuim door stress

Het gemiddelde ziekteverzuim in Nederland in 2012 daalde ten opzichte van 2011 en 2010. Maar verzuim door psychische klachten is juist flink gestegen. De stijging wordt vooral veroorzaakt door overspannenheid.

 

Verzuim door overspannenheid lag in 2012 twee keer zo hoog als in 2011. Veel mensen ervaren een hogere ’workload’ en tempodruk. Zo vindt een derde van de Nederlandse werknemers in het mkb dat de werkdruk het afgelopen jaar is toegenomen. Stress ontstaat niet zozeer door hard werken, maar wel doordat mensen het gevoel hebben dat ze hun eigen werk niet zelf kunnen organiseren en verdelen. Als ze dan ook nog de financiële druk van de recessie voelen en zich zorgen maken over hun privé situatie, is het risico van overspannenheid groot.

In gesprek
Wat kunt u als werkgever doen om stressklachten te voorkomen? Allereerst alert zijn op signalen van overspannenheid bij uw werknemer: een kort lontje, minder geduld, cynisme, maar ook somberheid en lusteloosheid. Ook vermijden overspannen medewerkers vaak taken of situaties die stress veroorzaken. Ga in gesprek met uw medewerker en kies voor een open benadering waarin u samen bespreekt hoe de werksituatie verbeterd kan worden. Een arbodienst kan u daarbij ondersteunen.

Verzuimbeleid en -verzekering
Het risico van langdurig ziekteverzuim vraagt om een goede aanpak met aandacht voor preventie, re-integratie en verzekeren. Een goede verzuimverzekering houdt rekening met al die aspecten. Neem contact op met ons kantoor als u wilt weten met welke verzekering u uw kosten beheerst en uw verzuimbeleid verbetert.