Rechten omtrent aansprakelijkheid arbeidsongeschiktheid

Schade verhalen met regresrecht

Stel, een werknemer krijgt een verkeersongeval. Bij dit ongeval raakt hij door toedoen van een ander arbeidsongeschikt. Als werkgever loop je dan het risico dat je maximaal twee jaar lang het loon moet doorbetalen. Ook ben je mogelijk re-integratiekosten kwijt om de werknemer zo veel mogelijk weer aan het werk te helpen. De financiële schade bij arbeidsongeschiktheid kan een flinke kostenpost zijn, helemaal als je geen verzuimverzekering hebt afgesloten.

 

Schade verhalen met het regresrecht

Dankzij het regresrecht hoef je als werkgever niet altijd aansprakelijk te zijn voor de kosten. Met het regresrecht krijgen werkgevers het recht om de schade bij arbeidsongeschiktheid te verhalen op de veroorzaker van het ongeval (dit heet ook wel loonregres). Hierbij gelden een aantal voorwaarden, opgenomen in het wetsartikel (http://wetten.overheid.nl/BWBR0005289/2013-01-01/0/Boek6/Titeldeel2#Boek6_Titeldeel1_Afdeling10_Artikel107a).

• De werkgever heeft een loondoorbetalingsplicht voor de arbeidsongeschikte werknemer.

• De arbeidsongeschiktheid is het gevolg van een gebeurtenis waarvoor een ander aansprakelijk is. Is de aansprakelijke persoon een eigen werknemer? Dan heb je als werkgever alleen recht op een schadevergoeding als de arbeidsongeschiktheid het gevolg is van opzet of bewuste roekeloosheid van deze werknemer.

 

Loonregres wordt in de praktijk naast arbeidsongeschikheid door een verkeersongeval, ook ingezet bij een medische fout of mishandeling.

 

Schade verhalen door werkgever

Als werkgever is het mogelijk om twee soorten schade te verhalen:

 

1. Loonschade

Dit zijn de netto loonkosten van de arbeidsongeschikte werknemer, inclusief het vakantiegeld. Werkgeverslasten, gemiste omzet en kosten voor een vervanger vallen hierbuiten, tenzij je een onrechtmatige daad tegen de werkgever zelf kunt bewijzen. In het laatste geval is volledige schadevergoeding mogelijk, maar dit soort situaties doet zich eigenlijk nooit voor.

 

Je kunt als werkgever niet meer verhalen dan de werknemer zou kunnen verhalen als er geen doorbetalende werkgever zou zijn. Dit heet ook wel het civiel plafond.

 

2. Re-integratiekosten

Dit betreft de gemaakte redelijke kosten voor de re-integratie. In de toelichting op het wetsartikel (https://zoek.officielebekendmakingen.nl/dossier/31087/kst-31087-3?resultIndex=12&sorttype=1&sortorder=4) staan voorbeelden van kostenposten, bijvoorbeeld:

• administratieve kosten, denk aan het vastleggen van elke stap in het re-integratieproces, het Plan van Aanpak en het re-integratieverslag.

• kosten om de werknemer terug te laten keren naar werk, bijvoorbeeld een re-integratietraject

• kosten om (de bereikbaarheid van) de werkplek of het werk aan te passen, zoals een rolstoeltaxi; deze kosten zijn alleen te verhalen bij tijdelijke oplossingen en om te voldoen aan de regels van de Wet verbetering poortwachter, waarbij definitieve oplossingen vaak via het UWV lopen.

 

Aandachtspunten bij loonregres

• Is de arbeidsongeschiktheid van een werknemer veroorzaakt door een ander? Afspraken over het doorgeven hiervan kun je vastleggen in een arbeidsovereenkomst of verzuimprotocol. Daarmee verplicht je een werknemer om dit zo spoedig mogelijk te laten weten.

• De aansprakelijkheid van de veroorzaker dient aannemelijk gemaakt te worden met bewijsstukken waaruit zijn aansprakelijkheid blijkt. Ook moet duidelijk zijn dat de arbeidsongeschiktheid van de werknemer verband houdt met de gebeurtenis waarvoor de ander aansprakelijk is. Er moet, zoals dat heet, sprake zijn van een juridisch en medisch causaal verband.

• Loonregres is uitgesloten voor alle vormen van risicoaansprakelijkheid. Daarbij gaat het onder meer om aansprakelijkheid voor jongeren onder de veertien jaar, opstal-, dieren- en productaansprakelijkheid.

• Een advocaat of jurist helpt bij loonregres. Dat geldt ook voor de aansprakelijkstelling van de veroorzaker. Daarbij is het goed om te weten dat het verhalen van schade bij arbeidsongeschiktheid niet altijd eenvoudig is. Het is daarom verstandig om je goed te laten adviseren.

 

Dit artikel is geschreven in samenwerking met SRK Rechtsbijstand (https://www.srk.nl/).

nieuws 2 regresrecht nieuws 2 regresrecht