Hoe zit het met belasting op vermogen in 2024?

Wanneer je in 2024 belegt, in het bezit bent van spaargeld of bezittingen zoals een tweede huis in Nederland hebt, is er grote kans dat je belasting moet betalen via box 3. Al jaren is er veel discussie over deze vermogensrendementsheffing, ook wel box 3-belasting genoemd. Over drie jaar komt er een nieuw stelsel, waarin het werkelijke (feitelijke) rendement van je bezittingen wordt belast, in plaats van een fictief rendement zoals nu nog het geval is. Waar moet je voor 2024 rekening mee houden?

Rendementstarieven
In 2024 hanteert de Belastingdienst een fictief rendement van 1,03 procent voor spaargeld en 6,04 procent voor beleggingen en andere bezittingen. De belasting op dit rendement is 36 procent, een stijging van 4 procent ten opzichte van vorig jaar.

Schulden en heffingsvrij vermogen
Heb je schulden in box 3, zoals een lening? Dan mag je deze in 2024 aftrekken tegen een percentage van 2,47 procent. Hierbij geldt wel een drempelbedrag waardoor niet de volledige schuld kan worden meegenomen. Aan de andere kant valt een deel van je bezittingen onder het heffingsvrije vermogen, dat net als in 2023 € 57.000,- per fiscale partner bedraagt. Over dit bedrag hoeft geen belasting betaald te worden.

Voorlopige percentages
Belangrijk om te weten is dat alleen het percentage van 6,04 procent voor beleggingen en andere bezittingen op dit moment vaststaat. De percentages voor de overige zaken zijn nog voorlopig en worden begin 2025 definitief bepaald door de Belastingdienst, waarna deze aansluitend in jouw definitieve belastingaangifte zullen worden verwerkt.

Complexe berekening
Zelfs wanneer je alleen woont en in bezit bent van spaargeld en een lening, kan de berekening van box 3-belasting al complex zijn. Dit wordt nog ingewikkelder wanneer je spaargeld, schulden, beleggingen en een fiscaal partner hebt. Op de website (https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/box-3/content/box-3-inkomen-op-voorlopige-aanslag-2024) van de Belastingdienst vind je drie gedetailleerde voorbeelden van een dergelijke berekening.

Meer weten?
Heb je vragen over dit onderwerp? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Als Erkend Financieel Adviseur staan wij klaar om je te helpen. Met expertise in geldzaken en een uitgebreid netwerk van professionals zoals accountants en belastingexperts, kunnen wij je verder assisteren. Bel ons op 0348 - 41 03 02 of stuur een mail naar info@adviesvanaka.nl (mailto:info@adviesvanaka.nl).

Belasting op vermogen in 2024 Belasting op vermogen in 2024